ANKETA

Obami prvi puta od izbora raste popularnost

07.10.2009 u 08:21

Bionic
Reading

Stopa odobravanja za američkog predsjednika Baracka Obamu počela je rasti prvi puta nakon stalnog opadanja poslije inauguracije, pokazali su u srijedu rezultati ispitivanja javnog mnijenja AP/GfK.

Zabrinutost zbog stanja gospodarstva, zdravstvene skrbi i rata i dalje postoji, a potpora Amerikanaca za rat u Afganistanu opada, pokazala je anketa.

Ispitivanje agencije Associated Press i instituta GfK pokazalo je da 56 posto ispitanih prošloga tjedna, odobrava način na koji Obama obnaša predsjedničku dužnost, u odnosu na 50 posto u rujnu.

To je prvi puta otkako je u siječnju preuzeo predsjedničku dužnost da Obami raste popularnost.

Ispitivanje je pokazalo i da Amerikanci povoljnije gledaju na Obamino upravljanje gospodarstvom i reformom zdravstva, ali ne i na vođenje rata.

Potpora za vođenje rata u Afganistanu opada, potvrdila je anketa. Ukupno, 39 posto ispitanih je kazalo da se ne slaže s načinom na koji Obama vodi Bijelu kuću, prema 49 posto prethodnog mjeseca. Također je utvrđeno da 41 posto građana vjeruje da zemlja ide u pravom smjeru, prema 37 posto mjesec dana ranije.

Velika većina ispitanih rekla je da ostaje vrlo zabrinuta zbog većine glavnih izazova s kojima se suočava zemlja.

Stanje gospodarstva izaziva najveću zabrinutost s 88 posto ispitanika koji ga smatraju iznimno ili jako važnim, a potom slijede nezaposlenost, zdravstvena skrb, terorizam, proračunski manjak, porezi i rat u Afganistanu.

Povećanje potpore Obami za obnašanje dužnosti dolazi od većinom pozitivnih mišljenja o njegovom vodstvu u svim tim pitanjima.