NAFTAŠI NEZADOVOLJNI

Obama zabranio bušenje nafte u priobalju SAD-a

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 02.12.2010 09:35
  • Objavljeno 02.12.2010 u 08:13
meksički zaljev nafta uragan alex

meksički zaljev nafta uragan alex

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Američki ministar unutarnjih poslova Ken Salazar objavio je u srijedu da Obamina administracija neće dopustiti naftne bušotine u istočnom dijelu Meksičkog zaljeva te ispred atlantske i pacifičke obale SAD-a, prema planu bušenja u idućih pet godina, čime je preinačena odluka iz ožujka ove godine

Predsjednik Barack Obama je krajem ožujka najavio proširenje priobalnih područja na kojima će biti dozvoljeno bušenje nafte uz Istočnu obalu SAD-a i na Aljaski, no ubrzo nakon toga došlo je do ekološke i ekonomske katastrofe zbog nafte koja je iscurila iz BP-ove bušotine Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu.

'Mi samo planiramo našu strategiju u područjima gdje nema koncesija za bušenje', rekao je Salazar, dodajući da je administracija odlučila 'ne širiti se u ovome trenutku na nova područja za bušenje nafte i plina'.

Nova strategija usredotočit će se na područja u kojima su trenutačno aktivne koncesije, u središnjem i zapadnom dijelu Meksičkog zaljeva te na Arktiku, prema programu vanjskog epikontinentalnog pojasa od 2012. do 2017, dok će ostale vode ostati izvan dosega naftaša.

Najavljeno je i novo ispitivanje vezano uz plan kompanije Shell za bušenje nafte na Arktiku.

Objavu novog plana pozdravile su ekološke udruge te predstavnici vlasti i kongresnici iz Floride, dok je Američka trgovinska komora ocijenila da predstavlja 'velik korak natrag za energetsku budućnost SAD-a'.

Naftne kompanije upozorile su da odluka donosi gubitak desetaka tisuća radnih mjesta i stotine milijuna dolara poreznih prihoda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi