BORBA S KRIZOM

Obama vidi pozitivne znakove u europskim naporima

13.11.2011 u 08:07

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u subotu je na 21. Forumu Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC) u Honoluluu izjavio kako vidi pozitivne znakove u europskim naporima da se uhvati u koštac s dužničkom krizom, budući da se državnici nisu fokusirali samo na Grčku, već i na probleme koji se odnose na širu eurozonu, izvijestile su agencije

Obama je, na marginama summita APEC-a, rekao kako sa zadovoljstvom može konstatirati da europske vlade ozbiljno shvaćaju potrebu rješenja dužničke krize, no da im ‘preostaje još posla za stabilizaciju financijske situacije u eurozoni, unatoč pozitivnom razvoju događaja u Grčkoj i Italiji’.

‘Drago mi je što vidim da europski lideri ozbiljno shvaćaju potrebu za rješavanjem krize - ne samo u Grčkoj - već u čitavoj eurozoni’, izjavio je američki predsjednik na forumu američkih poslovnih lidera koji sudjeluju u radu APEC-a.

Također je kazao kako smatra da su postignuti grubi obrisi inicijative trgovinskog trans-pacifičkog partnerstva, predvidjevši uspjeh takvome dogovoru. ‘Uvjeren sam da će dogovor uspjeti’, rekao je. Devet zemalja koje sudjeluju u Trans-pacifičkim pregovorima o partnerstvu su SAD, Australija, Novi Zeland, Singapur, Malezija, Vijetnam, Bruneji, Čile i Peru.

Japanci su u petak izvijestili kako su zainteresirani da se pridruže pregovorima. Ako se to realizira, osnovat će se regionalna ekonomska grupa, 40 posto veća od EU-a, koji obuhvaća 27 zemalja. Kina, druga svjetska ekonomska sila, nije izrazila zainteresiranost za sudjelovanje u pregovorima.

Obama je rekao kako se kineska monetarna politika mora izmijeniti te da bi europska ekonomija profitirala kad bi Peking dopustio povećanje svoje valute. Obama je, na marginama summita APEC-a, također kazao kako je za SAD ‘neprihvatljiva’ činjenica da nije u stanju zaštititi intelektualno vlasništvo u Kini.

Obama će u subotu i nedjelju, u svom rodnom gradu Honoluluu, predsjedati godišnjim summitom 21. zemlje članice Foruma Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC). Osim sudjelovanja u summitu Obama će voditi odvojene razgovore s kolegama iz Kine Hu Jiantaom, Rusije Dmitrijem Medvedevom i Japana Yoshihikom Nodom. U nedjelju će održati konferenciju za novinare i zatim otputovati u Australiju. U Indoneziji će sudjelovati na summitu Jugoistočne Azije.

Tu devetodnevnu turneju kritizirali su Obamini republikanski protivnici, ali američka administracija ponavlja da se zbog sadašnjih gospodarskih poteškoća u Europi i Sjedinjenim Državama budućnost svjetske obnove nalazi u Aziji.