ODGOVOR NAJBOLJEG KUGLAČA

Obama se ispričao za gaf s mentalno retardiranima

21.03.2009 u 08:10

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama ispričao se predsjedniku organizacije Special Olympics, koja potiče bavljenje sportom osoba s mentalnom retardacijom, zbog gafa u kojem je svoju kuglačku vještinu usporedio s vještinom tih sportaša, gostujući u talk-show programu komičara Jay Lenoa na TV mreži NBC

WASHINGTON - Na pitanje domaćina The Tonight Showa, Jaya Lenoa, vježba li u kuglani Bijele kuće, Obama je odgovorio potvrdno, dodajući kako je bio nezadovoljan s lošim rezultatom od 129 bodova. Dok se Leno smijao tako niskom rezultatu, Obama je dodao kako je to kuglanje bilo "poput Specijalne olimpijade ili tako nečeg".

Publika se smijala, no Bijela kuća je brzo shvatila grešku, i glasnogovornik je već na putu za Washington objašnjavao novinarima da predsjednik nije mislio ništa loše.

Organizacija Special Olympics, utemeljena 1968., globalna je neprofitna udruga koja na sportskim programima okuplja 200 milijuna osoba s intelektualnim hendikepom.

Predsjednik Obama iz zrakoplova Air Force One nazvao je čelnika organizacije Special Olympics Tima Shrivera i ispričao mu se.

"Izrazio je razočaranje i ispričao se na vrlo dirljiv način. Rekao je da nije želio poniziti tu populaciju", rekao je Shriver u petak u programu ABC-a Good Morning America. Obama je, po njegovim riječima, izrazio želju da neki sportaši Specijalne olimpijade posjete Bijelu kuću kako bi kuglali ili igrali košarku.

Neuobičajenom gafu Baracka Obame američki mediji u petak posvećuju veliku pozornost, a analitičari MCNBC newsa-a i CNN raspravljaju i o velikoj eksponiranosti novog predsjednika koji gotovo svakoga dana ima govore i nastupe koje prenose sve američke TV mreže.

U petak je najbolji kuglač Special Olympicsa izjavio da bi on lako pobijedio Obamu.

"On kugla 129, a ja kuglam 300," izjavio je mentalno retardirani Kolan McConiughey iz Michigana, za Associated Press.