POSLUŠAO SVOJU ŽENU

Obama potpisao Zakon o prehrani djece

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 13.12.2010 20:20
  • Objavljeno 13.12.2010 u 20:06
Barack i Michelle Obama na inauguracijskom balu

Barack i Michelle Obama na inauguracijskom balu

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je potpisao zakon o prehrani školske djece, čije je donošenje snažno zagovarala prva dama Michelle Obama, u okviru svoje kampanje za zdraviji život djece u SAD-u

Na svečanom potpisivanju zakona, u osnovnoj školi Harriet Tubman u Washingtonu, Obama je istaknuo da je zakon rijedak primjer dvostranačke suradnje s kojom je podržano osiguravanje boljih školskih obroka za veći broj učenika te reguliranje tih obroka kako bi bili zdraviji.

'Ovim se zakonom čini prava stvar za djecu', kazao je Obama u TV prijenosu svečanosti.

Michelle Obama pohvalila je supruga za guranje zakona kroz Kongres. 'Želim mu zahvaliti za marljivi rad', kazala je, na što je američki predsjednik u šali dodao da bi morao spavati na kauču da mu to nije uspjelo.

'Možemo se složiti da u najbogatijoj zemlji na svijetu sva djeca trebaju imati osnovnu prehranu koja im je potrebna za učenje i rast. Ništa nije važnije od zdravlja i dobrobiti naše djece. Ništa', istakla je Michelle Obama.

Zakonom se savezni program ishrane financira s dodatnih 4,5 milijardi dolara, s čime će se povećati potrošnja po dječjem obroku te proširiti besplatni školski obroci za djecu iz siromašnih obitelji. Također se prvi puta uvode prehrambeni standardi za svu hranu, u školskim kuhinjama i automatima s hranom, s ciljem da se pomogne u borbi protiv pretilosti među djecom, koja je dovela do veće učestalosti bolesti poput dijabetesa.

Zakon je izglasan u Senatu u kolovozu, a u Predstavničkom domu Kongresa početkom prosinca.

Michelle Obama je od ulaska u Bijelu kuću angažirana oko zdravije prehrane djece te unapređivanja zdravlja stanovništva kroz veću dostupnost zdrave hrane i tjelovježbu.

U većini školskih kuhinja u SAD-u dominira smrznuta, procesuirana brza hrana, poput pizze, hot doga, pomfrita, uz zaslađene osvježavajuće napitke, a u automatima za hranu su čips, krekeri i slične grickalice te slatkiši. U posljednjih nekoliko godina u sve se više škola u prehranu uvodi svježe povrće i voće.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi