CILJ - DALEKI SVEMIR

Obama potpisao ambicioznu budućnost NASA-e

12.10.2010 u 09:06

Bionic
Reading

Američki predsjednik potpisao je dokument prema kojem će NASA dobiti više sredstava, odustati od Mjeseca i krenuti u istraživanje udaljenijih dijelova svemira, a astronaute na ISS slati privatnim letjelicama

Američki je Kongres prošli tjedan podržao tzv. NASA Autorzation Act 2010, a Barack Obama je jučer svojim potpisom okončao šestomjesečnu žučljivu debatu o budućim programima američke svemirske agencije.

NASA će prema njemu na Međunarodnu svemirsku postaju nastaviti slati svoje ljude do 2020. godine - u 2011. poslat će još jedan dodatni raketoplan na ISS, a potom će se okrenuti istraživanjima udaljenijih dijelova svemira.

Čelnik agencije Charles Bolden rekao je da su se američki čelnici složili oko planova neophodnih za poduzimanje hrabrih koraka prema budućnosti NASA-e. 'Ovaj dokument podržava ambiciozne planove predsjednika prema kojima će NASA krenuti u pionirska istraživanja novih granica i inovacija', rekao je Bolden.

Akt će unijeti velike promjene u poslovanje agencije, osobito kada je riječ o letovima ljudi. Prema njemu će se u sljedeće tri godine izdvojiti 1,3 milijarde dolara za razvoj komercijalnih usluga. Novcem će se financirati privatne kompanije koje će dizajnirati i graditi rakete i sonde sposobne za prijevoz astronauta na ISS. Zakonom se također okončava program Constellation pokrenut za vrijeme bivšeg predsjednika Georgea W. Busha koji je ljude trebao vratiti na Mjesec novim svemirskim brodom Orion te raketama Ares 1 i Ares 5.

U program Constellation utrošeno je devet milijardi dolara. Veći dio tehnologije koja je u njemu razvijena preusmjerit će se u alternativne sustave raketa koji će biti dovoljno snažni da lansiraju svemirske brodove ili njihove dijelove na misijama koje će putovati daleko iznad orbite ISS-a do asteroida i konačno Marsa.

Američki zakonodavci žele da NASA u sljedećih šest godina dobije 11,5 milijardi dolara da bi do kraja 2016. mogla imati spremnu raketu za lansiranje teških objekata.

Neki kritičari drže upitnim mogu li se planiranim sredstvima ostvariti definirani ciljevi, no senator Floride Bill Nelson uvjeren je da bi ona trebala biti i više nego dovoljna.

'Ako ne možemo izgraditi novu raketu sa 11,5 milijardi dolara, koristeći obilje tehnologije koja je već razvijena zahvaljujući ranijih devet milijardi dolara - ako to nismo u stanju učiniti, onda se moramo zapitati jesmo li uopće u stanju konstruirati raketu', rekao je Nelson.

NASA bi u 2011. trebala ukupno dobiti 19 milijardi dolara - znatno više nego u protekloj 2010. To bi agenciji trebalo omogućiti širenje aktivnosti u brojnim područjima, među kojima i u promatranju Zemlje.