PORUKA BANKARIMA S WALL STREETA

Obama: Neki iz ove krize nisu izvukli pouku

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.09.2009 21:02
  • Objavljeno 14.09.2009 u 20:28
Barack Obama

Barack Obama

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Predsjednik SAD-a Barack Obama je upozorio bankare na opasnosti preranog opuštanja i istakao da dio javnosti ignorira lekcije koje je iznjedrila svjetska ekonomska kriza u svom govoru na Wall Streetu godinu dana nakon velikog bankrota investicijske banke Lehman Brothers, nakon čega je započela velika ekonomska kriza koja još uvijek trese cijeli svijet, mada postoje naznake popuštanja

Obama je u rekao da kriza jenjava, ali da je bez obzira na to potrebno da SAD ima 'novi režim zdravo razumskih propisa kako bi se izbjeglo još jedno slabljenje tržišta', prenosi Blic

'Postoje neki u financijskom sektoru koji pogrešno tumače sadašnji trenutak', naveo je Obama u govoru na Wall Streetu u New Yorku i dodao da 'umjesto da izvuku lekcije iz kraha Lehmana i krize od koje se još uvijek oporavljamo, oni ih ignoriraju'.

Bankrot Lehmana je bio iskra koja je izazvala izbijanju globalne financijske krize koja je pričinila više od 1,6 bilijuna (tisuća milijardi) dolara gubitaka financijskim institucijama i dovela do dosad nezabilježenih vladinih intervencija u sektorima bankarstva, osiguranja i autoindustrije, podsjeća agencija Bloomberg.

Kao odgovor na financijsku krizu, Obamina administracija je 17. lipnja predložila izmjene u regulativi američkog financijskog tržišta, uključujući nadgledanje sistemskih rizika koje velike financijske institucije pričinjavaju za ekonomiju, zatim nove načine na koje bi vlada rasformirala propale kompanije i uvođenje regulatora za nadgledanje financijskih produkata za potrošače.

'Mada i dalje postoji potreba za vladinim sudjelovanjem u stabilizaciji financijskog sustava, ta potreba slabi', ukazao je Obama i dodao da 'normalizacija ne treba dovesti do opuštanja'.

Američki predsjednik je predočio da će njegova administracija raditi s financijskom industrijom na razvoju novih propisa i regulative koji će promovirati transparentnost i odgovornost, bez gušenja rasta i inovacija. 'Stari načini koji su doveli do ove krize ne mogu opstati. Činjenica da su se neki tako spremno vratili njima potvrđuje neophodnost izmjena, i to odmah', rekao je Obama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi