POČETAK DRUGOG MANDATA

Obama: Druga šansa za neispunjena obećanja

21.01.2013 u 12:51

Bionic
Reading

Prvi crni predsjednik Sjedinjenih Država, Barack Obama koji u ponedjeljak javnom prisegom počinje drugi mandat, četiri je godine pokušavao domovini utisnuti vlastiti pečat, no njegovo obećanje da će promijeniti stil i upravljanje Washingtonom ostalo je mrtvo slovo na papiru

Predstavljen kao intelektualac koji ne voli spektakle niti floskule, 44. američki predsjednik ne voli gubiti i najbolji je kada je pod pritiskom kao što je pokazala njegova reakcija u jesen 2012. kada se činilo da gubi pred republikancem Mittom Romneyem

Prije osam godina, na demokratskoj konvenciji u Bostonu kada je za protivnika republikancu Georgeu W. Bushu bio imenovan demokrat John Kerry, sin Kenijca i Amerikanke, Barack Hussein Obama istaknuo se na američkoj nacionalnoj sceni zagovarajući pomirljiv, konsenzualni pristup politici.

'Ne postoji lijeva Amerika, niti konzervativna Amerika. Postoje Sjedinjene Američke Države', poručio je tada.

Rođen u kolovozu 1961. na Havajima, Obama je dio djetinjstva proveo u Indoneziji, a politički je uspon počeo zastupajući sedam godina Chicago u senatu savezne države Illinois. Od 2005. u Senatu je u Washingtonu, a svojom karizmom i elokvencijom postao je ljubimac medija.

Četiri godine poslije, taj odvjetnik i profesor ustavnog prava obrazovan na uglednom sveučilištu Harvard nametnuo se kao demokratski predsjednički kandidat porazivši favoriziranu Hillary Clinton. Njegova je kampanja bila sjajno organizirana i dobro financirana.

Zahvaljujući burzovnom slomu u jesen 2008. i rastućem broju manjinskih glasača u američkom biračkom tijelu, Obama je lako pobijedio političkog veterana, republikanca Johna McCaina na predsjedničkim izborima u studenome i naslijedio Busha praćen nezapamaćenim oduševljenjem.

No, sjena teške gospodarske krize nadvila se nad cijeli njegov prvi mandat kojega je druga polovica protekla u sukobima s republikancima što su uspjeli osvojiti dio Kongresa početkom 2011.

Obama je svejedno uspio napredovati u pitanjima na kojima je najviše radio kao što je zdravstvena reforma, jačanje nadzora nad Wall Streetom i završetak rata u Iraku. Dobitnik Nobelove nagrade za mir krajem 2009., Obama je slavio dvije godine poslije kada su američki specijalci u Pakistanu likvidirali godinama traženog vođu Al Kaide, Osamu bin Ladena

Usporedo je vodio 'rat bespilotnim letjelicama' protiv islamističkih ekstremista.

Mnoga obećanja iz 2008. Obama nije ispunio kao što su reforma useljeničkog zakona, borba protiv klimatskih promjena, obećanje o zatvaranju logora Guantanamo ni pooštrenje zakona o oružju. Upravo ga je to pitanje bolno pogodilo 14. prosinca kada je poremećeni mladić počinio pokolj djece i nastavnika u školi u Newtonu, što je Obama nazvao 'najgorim danom u svome životu'.

No, godinu je Obama završio iznudivši od republikanaca povećanje poreza za najbogatije početkom 2013., iako su brojna proračunska pitanja ostala neriješena, što znači da ga i u drugom mandatu očekuju novi sukobi s republikanskom većinom u Predstavničkom domu Kongresa. Upravo to je izvor stalne frustracije za čovjeka koji je prvu izbornu kampanju vodio na temu 'promjene' i 'nade'.

Dolazak prvog crnog predsjednika na čelo prve svjetske sile, 150 godina nakon ukidanja ropstva i pola stoljeća nakon ukidanja segregacije, bio je u svijetu pozdravljen kao povijesni događaj. U međuvremenu, predsjednik se lagano pogrbio, kosa mu je posijedila, a on sam trudi se očuvati sliku običnog čovjeka. Igra golf, pije pivo i šeće svog psa te prekida radni dan kako bi večerao s obitelji, surprugom i dvjema kćerima.

Njegova supruga Michelle Obama izvrsna je odvjetnica s kojom je u braku 20 godina.