ANKETA POKAZALA

Obama daleko ispred republikanskih protukandidata

08.06.2011 u 21:22

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama daleko je ispred potencijalnih republikanskih protivnika na predsjedničkim izborima u studenome 2012., unatoč pogoršanju vijesti o gospodarstvu, pokazala je u srijedu Reuters/Ipsosova anketa

Obamin najbliži izazivač, bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney, zaostaje za 13 postotnih bodova. Ispitivanje je provedeno prošloga tjedna, nakon objave loših pokazatelja o nezaposlenosti i tržištu nekretnina, koji su pokazali da se gospodarstvo oporavlja puno sporije nego što se očekivalo.

Birači su stavili Romneya, koji je svoju kandidaturu objavio prošloga petka, na drugo mjesto iza Sarah Palin među potencijalnim republikanskim kandidatima, prema anketi. Palin, bivša guvernerka Aljaske i potpredsjednička kandidatkinja republikanaca 2008., koja još nije objavila hoće li se natjecati za republikansku nominaciju, nalazi se u vodstvu s 19 posto potpore isped Romneya s 18 posto.

Stopa odobravanja za Obamu povećana je za jedan postotni bod u odnosu na svibanj, na 50 posto. Šezdeset posto Amerikanaca kaže da je zemlja na pogrešnom putu, a 35 posto kaže da ide u pravom smjeru.