BURNO NA GRADSKOM ODBORU

O Trgu maršala Tita tek nakon izbora

13.10.2011 u 13:12

Bionic
Reading

Zahtjev Građanske inicijative Krug za trg, koja je dobila i potporu 550 sveučilišnih profesora, akademika i glumaca, za promjenom imena Trga maršala Tita stigao je pred skupštinski Odbor za imenovanje ulica, trgova i naselja, ali će se o njemu raspravljati tek nakon parlamentarnih izbora

Potvrdio nam je to predsjednik Odbora Marin Knezović, koji kaže da je 'Odbor otvoren za raspravu o bilo kojem imenovanju i promjeni, ali da neće dopustiti da se to koristi u predizborne svrhe'.

'Čekaju nas izbori i rasprava o imenu Trga maršala Tita u ovo vrijeme bila bi čisto politikantstvo, a to Odbor ne može dopustiti. O promjeni imena raspravljat ćemo nakon izbora', kazao je Knezović.

Na današnjoj sjednici Odbora odlučeno je da će ubuduće imenovanja ulica, trgova i parkova biti tematski povezena kao što je to bilo nekad. Sukladno toj odluci donesen je zaključak da se na području bivše industrijske zone Žitnjak ulice imenuju po zaslužnim hrvatskim novinarima. U budućnosti bi tako područje koje sada ima adresu bb trebalo nositi imena Siniše Glavaševića, Gordana Lederera, Krešimira Džebe, Nede Krmpotić…

Zahtjev koji je stigao iz Vijeća gradske četvrti Gornja Dubrava da dio Čulinečke ulice postane ulica Hrvatskih branitelja i da 145. brigada dobije svoj trg stavljen je dijelom na čekanje, a dijelom je odbijen.

Naime, u Zagrebu već postoji Ulica hrvatskih branitelja, pa imenovanje još jedne nije moguće, a braniteljska populacija svoj trg će dobiti kada Gradski ured za branitelje odluči gdje će svi zagrebački, ali i hrvatski branitelji dobiti svoj spomen-park.

Prijedlog iz Dubrave za lokacijom na kojoj bi trebao biti Trg 145. brigade Odbor nije prihvatio jer na njoj Grad nije upisan kao vlasnik, a alternativno rješenje koje je ponudio Odbor u Dubravi nisu prihvatili uz obrazloženje da je riječ o premaloj površini, koja je k tome 'parkiralište i okupljalište narkomana'.

U raspravi u kojoj nije nedostajalo povišenih tonova u jednom trenutku ozbiljno je zaiskrilo kada je Miljenko Bađun, koji je sjednici prisustvovao u ime predlagatelja – branitelja iz Dubrave, člana Odbora Zvonka Makovića, iznerviran njegovim pojašnjenjem da i Jean Paul Sartre u Parizu ima ulicu od svega dva metra i da bi trebali prihvatiti ponuđenu lokaciju jer je vrlo frekventna, upitao koliko dana fronte on ima.

Na kraju je odlučeno da će trg biti tamo gdje branitelji žele, ali će se njegovo imenovanje pričekati dok se ne provede kompletna procedura koja uključuje i to da se Grad uknjiži kao vlasnik zemljišta.