POD ISTRAGOM USKOK-A

O Tipurićevoj smjeni odlučuje se sutra

17.12.2009 u 13:20

Bionic
Reading

Smjenjuje se Darko Tipurić, dekan zagrebačkog Ekonomskog fakulteta! Ta je vijest danas u akademskim krugovima odjeknula kao bomba. No od smjene na kraju nije bilo ništa. A kako stvari stoje, najvjerojatnije neće ni biti

Kako doznaje Večernji.hr od jednog od najbližih Tipurićevih suradnika, istina je da je dekanovu 'glavu' zatražio rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, i to, kaže, zbog istrage sveučilišnog povjerenstva oko Ljetne škole koja se na Ekonomskom fakultetu provodi već tri godine.

Uz objašnjenje da 'u izvještaju povjerenstva ima svega i svačega', Bjeliš je navodno Tipuriću zaprijetio suspenzijom ako ne podnese ostavku. Tipurić je Bjelišev zahtjev danas prezentirao svom kolegiju pročelnika te su svi zajedno odlučili da sutra održe izvanrednu sjednicu Fakultetskog vijeća na kojoj će se tajnim glasovanjem odlučiti ostaje li Tipurić na čelu fakulteta ili ne.

Upućeniji su uvjereni da nema ni najmanje šanse da Vijeće Tipuriću izglasuje nepovjerenje jer riječ je o istom Vijeću koje ga je i postavilo na tu funkciju, i to sa 95 posto tajnih glasova. Hoće li Bjeliš pokrenuti postupak za njegovu suspenziju ako ga Vijeće ne smijeni, teško je reći, no odvaži li se na takav korak, trebat će mu i podrška Senata u kojem i ne uživa neku potporu. Bjeliš za izjave danas nije bio zainteresiran. Tek je šturo preko glasnogovornice poručio da on nije smijenio Tipurića.

Tako je nepoznato i je li Ljetna škola, koju studenti nazivaju 'legalnom kupovinom ispita' jer za dvije tisuće kuna, koliko stoji ponovno slušanje predmeta, dobiju i dodatni ispitni rok, jedini razlog zbog kojeg Bjeliš želi Tipurićevu ostavku ili je takvom raspletu u stvari kumovala i USKOK-ova istraga o umiješanosti dekana Tipurića u afere s HEP-om i Dalekovodom koja se provodi još od rujna.

Na Ekonomskom fakultetu kažu da to sigurno nije razlog jer je drugo sveučilišno povjerenstvo, ono za HEP i Dalekovod, utvrdilo da nikakvih nezakonitih radnji nije bilo. Naš izvor sa Sveučilišta u Zagrebu tvrdi, pak, potpuno suprotno, odnosno da je dekan Darko Tipurić u spomenute afere umiješan do grla.