DIPLOMATSKE AFERE

O kakvim profesionalcima Jandroković priča?

18.08.2011 u 08:59

Bionic
Reading

Ministar Gordan Jandroković iznimno je ljut na predsjednika države Ivu Josipovića. Optužuje ga da odugovlači s imenovanjima novih veleposlanika u Washingtonu, Parizu i na još nekim lokacijama i tako ide ne ruku SDP-u te da želi ponovno u veleposlanstva slati političke kadrove nakon što je on počeo koristiti samo diplomatske profesionalce. Predsjednik, međutim, inzistira da se kandidate temeljito provjeri prije nego se pošalju u misiji. Josipović će na optužbe vladajućih vezano uz imenovanje veleposlanika odgovoriti danas u 13 sati na konferenciji za novinare

To nije ludo, posebno ako se sjetimo da se dosadašnji veleposlanici u Sjedinjenim Američkim Državama nisu vraćali kući bez afera, pa ni Kolinda Grabar-Kitarović koja je iz Washingtona otišla raditi u NATO. Ona je u Washington otišla na početku mandata postojeće vlade s mjesta ministrice vanjskih poslova, kamo je sklonjena nakon što je pala u nemilost Ive Sanadera. U Americi je njezin suprug dvije godine koristio službeni automobil u privatne svrhe prevalivši gotovo 50 tisuća kilometara. Tijekom afere prozivala ju je i sama premijerka Kosor tvrdeći da će snositi odgovornost. Nakon što je platila 30 tisuća kuna, na koliko je procijenjena šteta, afera je pala u zaborav, a Grabar-Kitarović nastavila je raditi posao veleposlanice u Washingtonu.

Njezin prethodnik u Washingtonu Neven Jurica također je loše radio svoj posao te je naposljetku osuđen na godinu dana zatvora jer je nenamjenski potrošio 677 tisuća kuna. I samo imenovanje na tu funkciju bilo je kontroverzno jer je za sobom vukao repove afere dok je bio veleposlanik u Australiji, gdje je napravio dug od 370 tisuća dolara i zavadio tamošnje Hrvate.

'Mi smo u ovom mandatu Vlade, a posebice u protekle dvije godine, inzistirali da veleposlanici budu karijerni diplomati, profesionalci i stručnjaci, dok bi SDP, slično kao 2000. godine, političkim putem imenovao veleposlanike i radio čistke u diplomaciji', izjavio je ministar Jandroković u utorak navečer u 'Dnevniku 3' HTV-a.

Uz Jandrokovićevog profesionalca i stručnjaka, aktualnog veleposlanika u Austriji, Gordana Bakotu, vezuju se tri afere iz vremena dok je bio državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova u kojima je diplomatsko osoblje bilo upleteno u zlouporabe ili šverc droge. Povjerenstvo MVPEI-ja utvrdilo je da je Bakota 2004. pokušao zataškati slučaj u kojem je vozač MVP-a prijavio kolegu da službenim autom prevozio drogu u Muenchen. Umjesto da se istraže optužbe, vozač koji je prijavio kazneno djelo je degradiran. Državni tajnik u vrijeme uhićenja supruga djelatnice hrvatskog konzulata u Los Angelesu, Božice Barišić, zbog kupovine droge bio je Gordan Bakota koji nije ništa poduzeo da se taj slučaj istraži - tek kada je slučaj došao u medije, osnovano je povjerenstvo i pokrenuta istraga.

Spomenimo i Filipa Vučka kojeg je Jandroković odabrao za veleposlanika u Vatikanu, a koji se pokazao kao potpuno neupotrebljiv kadar nakon izbijanja afere oko samostana Dajla. Portal Križ života prije imenovanja Vučka za veleposlanika je upozoravao da on nije primjeren za tu funkciju jer je bio umiješan u neke sumnjive poslove tijekom devedesetih zlorabeći svoj položaj. U Jandrokovićevom mandatu imenovan je i Zlatko Kramarić kojeg nakon diplomatskog incidenta na Kosovu nije povukao kući nego ga je preusmjerio u Skopje. Kramarić je u Prištini uvrijedio svoje domaćine jer je nediplomatskim rječnikom pisao o tamošnjoj korupciji.

Navedeni primjeri govore upravo ono što predsjednik Josipović tvrdi da je zbog ugleda zemlje prije imenovanja predloženih kandidata prijeko potrebna temeljita provjera kadrova. Usko stranačke interese, kao što su u ovom slučaju izbori, trebalo bi u ovom slučaju ostaviti po strani.