UZVANICI OTKRIVAJU

O čemu se pričalo na svečanoj večeri s Charlesom i Camillom

15.03.2016 u 19:26

  • +26

Svečana večera u čast dolaska princa od Wallesa i vojvotkinje od Cornewalla

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/POOL/PIXSELL

Bionic
Reading

Dok članovi britanske kraljevske obitelji princ od Walesa i njegova supruga vojvotkinja od Cornwalla obilaze Slavoniju, sudionici svečane večere, upriličene sinoć u Uredu predsjednice u čast princa Charlesa i vojvotkinje Camille, još zbrajaju dojmove. Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja, bivši šef hrvatske diplomacije i saborski zastupnik HDZ-a Gordan Jandroković te ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba Gordana Buljan Flander podijelili su dio svojih utisaka s tportalom

Uzvanici su se, po riječima tportalovih sugovornika, okupili su se oko 20 sati u foajeu pred velikom dvoranom u kojoj je kasnije poslužena večera te su se međusobno družili uz čašicu osvježenja. Potom su se grupirali po protokolu, otprilike onako kako su naknadno raspoređeni po stolovima, te su u društvu domaćina, predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i njezinog supruga Jakova, predstavljeni princu Charlesu i vojvotkinji Camilli.

'Veoma me se dojmilo, bilo je veoma svečano. U dvoranu smo ušli tek nakon što su se princ i vojvotkinja upoznali i popričali sa svim uzvanicima. Bili su veoma srdačni, prvi su nam pružali ruke', kazala je Gordana Deranja.

Sjedila je za stolom s članicom Nadzornog odbora Agrokora Ljerkom Puljić, savjetnikom predsjednice za gospodarstvom Markom Jurčićem, inovatorom i poduzetnikom Matom Rimcem i drugima. Protokol je, naime, pazio da se uzvanici smjeste i po zajedničkim interesima. 'Bilo mi je ugodno za našim stolom, nije se pričalo isključivo o gospodarstvu, ali imali smo zajedničkih tema i međusobno se poznajemo', navela je predsjednica HUP-a.

Velika dvorana bila je, kaže, decentno okićena, a za glavnim stolom bili su prekrasni cvjetni aranžmani. 'Sve je bilo veoma decentno i sa ukusom, veoma primjereno', kazala je Deranja.

Oduševilo ju je što su princ Charles, u društvu predsjednice Grabar Kitarović te vojvotkinja Camilla u društvu Jakova Kitarovića obilazili uzvanike. 'Imali su vremena za sve nas, kod svakog su se zaustavili i izmijenili pokoju riječ. Bilo je stvarno za pamćenje. Predsjednica je blistala kao domaćica', kaže Deranja dodajući da se Hrvatska lijepo predstavila i poklonima, i pričom o vinima, i posluženom večerom. Uvjerena je da princ nastavlja ugodno druženje u Slavoniji i Baranji, gdje također imaju što vidjeti i gdje će vjerojatno probati nove delicije i biti primjereno ugošćen.

Jandroković: Princ se simpatično našalio

Gordan Jandroković, koji je također dijelo stol s predsjednicom HUP-a, također konstatira da je jučerašnja svečana večera u čast princa i vojvotkinje izvrsno prošla.

'Bilo je vrlo svečano, ali i odmjereno. Mislim da su organizatori na čelu s predsjednicom našli dobru mjeru između protokolarnih obveza koje idu kada je u pitanju posjet tako visokih gostiju i opuštenosti koja se osjetila kroz cijeli tijek večere. Nije bilo napeto, nije bilo uštogljeno, a sama večera bila je baš dobra mjera između onoga što je protokolarno zadano i jedne opuštenosti koju su pokazali svi sudionici', opisao je Jandroković.

Potvrđuje da je izmijenio nekoliko riječi s princom Charlesom.

'Jesam, kratko smo se pozdravili. Princ Charles se našalio; kada me je upitao što radim i čuo da sam četvrti mandat u parlamentu, rekao je: Vjerojatno vam je već malo dosadno, nadam se da se niste razboljeli od toga. Nasmijao sam se. Našalio se na simpatičan način', ispričao je Jandroković.

Jandrokovića se osobito dojmio i predsjedničin govor. 'Ona govori izvrstan engleski, govorila je iz glave, tako da je bilo stvarno izvrsno', kaže bivši šef diplomacije.

Buljan Flander: Bila sam ponosna dok je predsjednica govorila

Gordana Buljan Flander ističe 'vrlo lijepo i interesantno druženje' uzvanika, no najviše je se dojmilo to što su vojvotkinja od Cornwalla i princ od Walesa pokazali velik interes za rad Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba i dosege Hrvatske u radu sa seksualno zlostavljanom djecom.

'Kad su čuli čime se bavim, i vojvotkinja i princ zastali su i razgovarali baš o tome. Znam da je jedno od važnijih područja interesa vojvotkinje upravo prevencija seksualnog zlostavljanja u Britaniji', navela je Buljan Flander dodajući da su princ Charles i vojvotkinja Camilla inače bili zaista vrlo neposredni i srdačni.

Upitana da komentira predsjedničin govor, Buljan Flander kazala je da je 'jako bila ponosna dok je predsjednica govorila, i na sadržaj i na način na koji je govorila'.