IZVANREDNO STANJE

Novozelanđani bježe pred tropskom olujom Cook

13.04.2017 u 11:05

Bionic
Reading

Obilne kiše pogodile su u četvrtak Sjeverni otok Novog Zelanda koji je evakuirao gradove duž sjeverne obale pripremajući se za ekstratropsku oluju koja bi po prognostičarima mogla biti najžešća unazad gotovo pola stoljeća

Oluja bi trebala pogoditi Zaljev Plenty u 19 sati po mjesnom vremenu, rekli su dužnosnici, izvijestio je BBC.

Službena meteorološka agencija Metservice objavila je da se oluja očekuje u četvrtak nad Sjevernim otokom gdje bi mogla izazvati valove visine pet metara.

Upozorili su da su moguće bujice i klizanje tla te da bi već u petak oluja mogla pogoditi Južni otok.

Izvanredno stanje proglašeno je u dijelovima Sjevernog otoka Novog Zelanda, a  stanovnicima Coromandela gdje su neke ceste već zatvorene i ima klizišta, rečeno je da odmah napuste svoje domove. 

Oluja proizašla iz ciklona Cook koji je pogodio Novu Kaledoniju ovog tjedna, već je proizvela vjetar jačine preko 170 km/h.Metservice procjenjuje da bi se moglo raditi o najžešćoj oluji nakon Giselle 1968. koja je uzrokovala potapanje trajekta pri čemu su poginule 53 osobe.

Četiri osobe ozlijeđene su u Novoj Kaledoniji pri prolazu ciklona Cook.

"Radi se o vrlo važnom događaju koji bi mogao izazvati teške poplave, klizanje tla i štetu prouzročenu vjetrom" objavio je Metservice.

Novi Zeland se priprema za uskrsni vikend što znači da će ceste biti pretrpane, čime se još više komplicira upravljanje tom krizom.