covid-19

Novozaraženi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji imali su puno kontakata, strahuje se od velike brojke oboljelih, uvode se nove mjere

23.07.2020 u 15:37

Bionic
Reading

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom pa je ukupan broj oboljelih porastao na šest, priopćeno je u četvrtak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite

Jedna novozaražena osoba bliski je kontakt osobe kojoj je prije potvrđen covid-19, a za drugu novozaraženu osobu kontakti se još utvrđuju.

Epidemiologinja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Vesna Grgić je rekla kako očekuje da će biti još zaraženih.

„Loše je to što nam se trend pogoršava. U utorak smo imali jednu novozaraženu osobu, jučer još jednu i danas dvije. Loše je i to što imamo puno kontakata od tih novooboljelih", rekla je Grgić i dodala da obrade još traju.

"Vjerujem da ćemo doći do sto kontakata od tih novozaraženih osoba, a kada ima veliki broj kontakata, veća je mogućnost zaraze. Bit će dobro ako iz tih kontakata ne bude bolesnih, u što sumnjam“, istaknula je epidemiologinja Grgić.

S obzirom na novonastalu situaciju, Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije uvodi nove mjere, poput ponovnog osiguravanja mjesta za karantenu.

Župan Damir Bajs je rekao da trend pogoršanja zabrinjava iako je to jedna od županija s najmanjim brojem zaraženih osoba i na sreću bez umrlih.

"Jučer smo imali jednog novooboljelog, danas dvoje i tijekom dana ćemo imati sto ljudi u samoizolaciji, i to ne smijemo zanemariti. Stoga uz postojeće mjere, poput zabrane ulaska u bolnicu bez prethodnog pregleda, zabrane posjeta u bolnici i u domovima za starije, uvodimo i neke nove. Od idućeg tjedna ponovno ćemo imati karantenu koja će biti uvedena za područje Bjelovarsko-bilogorske županije, gdje bismo mogli smjestiti ljude koji imaju takvu potrebu, odnosno mjesto za samoizolaciju“, istaknuo je Bajs.