potvrdila glasnogovornica

Novo glasanje o sporazumu o Brexitu tek u siječnju

13.12.2018 u 19:30

Bionic
Reading

Glasanje o sporazumu britanske premijerke Therese May o Brexitu održat će se u siječnju, što je ranije moguće, a definitivno prije 21. siječnja, otkrila je u četvrtak njezina glasnogovornica.

"Mogu potvrditi da se to važno glasanje neće održati prije Božića, no dogodit će se što je prije moguće, kad se parlament vrati, i očito prije 21. siječnja", poručila je glasnogovornica.

Taj je datum određen u pregovorima Londona i Bruxellesa kao dan do kojeg britanska vlada mora imati sporazum, a u slučaju njegovog izostanka imat će pet dana da izvijesti Europsku uniju o svojim daljnjim koracima.

Britanski parlament vraća se s božićnih blagdana 7. siječnja. Glasanje o Brexitu trebalo se održati u utorak 11. prosinca, no May ga je otkazala zbog nedovoljne podrške među zastupnicima. 

Britanska premijerka u srijedu je preživjela glasanje o povjerenju koje je organizirala njezina Konzervativna stranka, nesklona sporazumu. 

Više od trećine zastupnika je nije podržalo, pa se čini da slijedi žestoka borba o tom dogovoru koji parlament ne odobrava.