medi in time

Novinari u Vinkovcima o tužbama, zastrašivanju; Zovko: Izostaje reakcija države što daje dodatni vjetar u leđa onima koji podnose tužbe

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 27.11.2020 13:27
  • Objavljeno 27.11.2020 u 13:27
Sudionici panel diskusije 'Quo vadis, hrvatsko novinarstvo?'

Sudionici panel diskusije 'Quo vadis, hrvatsko novinarstvo?'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Media In Time

O stanju u hrvatskim medijima, problemima s kojima se novinari suočavaju, pitanju tužbi kao i donošenju novog Zakona o elektroničkim medijima, raspravljalo se na panel diskusiji 'Quo vadis, hrvatsko novinarstvo?' koje se održalo na prvom Media In Time festivalu (MIT) u Vinkovcima u organizaciji Udruge za medijsku kulturu, pluralizam i komunikaciju Press+ na kojem je sudjelovao i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko

'Trenutna situacija u hrvatskom novinarstvu danas je teška ali i će vjerojatno biti još teža. U lokalnim medijima i kompleksnija jer tu imamo i niz 'lokalnih šerifa' koji vrše najrazličitije pritiske na tamošnje novinare i medije. Sve se to događa u državi koja je članica EU što je nedopustivo', rekao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko.

Govoreći na temu položaja novinara Zovko je kazao i kako je i prije epidemije koronavirusa 50 posto zaposlenih u medijima ostalo bez posla te da se hrvatski mediji do danas nisu oporavili od toga udarca. Sada se suočavaju i s posljedicama epidemije.

Posebno je istakao i sve veći broj tužbi prema novinarima i medijima rekavši kako je to novi način pritiska, odnosno svojevrstan križarski rat prema novinarima i medijima koji se događa u državi koja je punopravna članica EU.

'Ove godine imamo zabilježeno 905 tužbi "teških" 68 milijuna kuna. Prošle godine imali smo 1.163 tužbe. Isto tako u zadnjih pet godina imamo 70 fizičkih napada na novinare i raznih prijetnji prema novinarima. Jedan od glavnih razloga svih tih tužbi je da se zastraši novinare i medije kako bi ih se zaustavilo u onome što rade, a što je interes javnosti. Želi ih se na taj način ne samo zastrašiti nego i uništiti, a to je ujedno i poruka svim drugim medijima i novinarima kako će proći ako budu radili na takav način. Pri tome izostaje reakcija države što daje dodatni vjetar u leđa onima koji podnose sve te tužbe', rekao je Zovko koji je najavio kako će HND ustrajati na zadovoljavajućem medijskom zakonodavstvu, rješavanju pitanja tužbi, ali i promjenama u Kaznenom zakonu.

Skupu Udruge Press+ u Vinkovcima prisustvovala je i predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever koja je rekla kako novinari i mediji u ovoj situaciji moraju biti solidarni i jaki kako bi poboljšali stanje u medijima u Hrvatskoj.

'Mediji u Hrvatskoj nikada nisu dobili medijsku strategiju. Nismo nikada dobili niti kolektivni ugovor. Imamo Zakon o medijima koji je uskoro punoljetan, a koji nije suvremen niti primjenjiv. Sada imamo i prijedlog Zakona o audio vizualnim medijima s kojim se uglavnom ne slažemo. Insitirati ćemo da se u donošenje zakona uključe predstavnici strukovnih sindikalnih udruga. Osim kritika i iznošenja zahtjeva moramo iznositi i prijedloge i sa svojom snagom tražiti da se oni primjene i dalje uvrste u zakone kako bi nam svima bilo bolje. Iskoristiti ćemo u svemu tome i međunarodne organizacije jer Hrvatska je punopravna članica EU. Svakako da moramo nastaviti govoriti i boriti se za svoje interese', poručila je Sever.

Predsjednik Udruge za medijsku kulturu, pluralizam i komunikaciju Press+ Željko Draženović rekao je kako je Media In Time festival (MIT) utemeljen s ciljem promocije kvalitetnog novinarstva i tema bitnih za novinarstvo i novinare.

'Pokretanjem projekta "Media In Time" želimo dokazati da ozbiljno novinarstvo u Hrvatskoj još uvijek postoji kao i ljudi koji se njime žele baviti i od njega živjeti. Projekt pokrećemo u trenutku kada se hrvatsko novinarstvo nalazi u nizu problema i suočava s brojnim izazovima preživljavanja, populističkih pritisaka, pokušaja stavljanja pod nadzor raznih interesnih skupina te u konačnici, pokušajem njegovog potpunog utapanja i podređivanja marketingu i interesima raznih lobija', rekao je Draženović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!