'Naša predanost je čvrsta kao kamen'

Žestoka reakcija Amerikanaca na Dodika: SAD s ponosom stoje uz građane BiH, separatistička retorika je opasna

10.03.2023 u 21:03

Bionic
Reading

Veleposlanstvo SAD-a izjavilo je danas kako zakone koje najavljuje Dodikova vlast vidi kao pokušaj stigmatiziranja i ušutkavanja nezavisnih glasova u RS, a sada je stigla i žestoka reakcija američkog State Departmenta

Veleposlanstvo SAD-a u BiH u petak se pridružilo osudama najava kriminalizacije klevete i uvođenja registra "stranih agenata" koje planiraju vlasti u Republici Srpskoj, upozoravajući kako je riječ o planovima čija je jasna namjera represija i ograničavanje slobode izražavanja.

Američka je diplomacija oštro reagirala na najave izmjena kaznenog zakona u RS kojima bi se uvele drastične novčane kazne za klevetu odnosno povredu časti i ugleda, kao i na najavu predsjednika RS Milorada Dodika da će predložiti da se u tom entitetu donese zakon kojim bi se uvela obveza registracije "stranih agenata" odnosno organizacija koje primaju novčanu pomoć iz inozemstva.

Dodik je to najavio istodobno kada su u Gruziji izbili masovni nemiri zbog pokušaja vlasti te zemlje da uvede sličan zakon.

Priopćenjem se oglasio i State Department:

Sjedinjene Države odbacuju komentare predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika od 9. ožujka, u kojima je nastojao potkopati Ustavni sud Bosne i Hercegovine i opetovano prijetio odcjepljenjem Republike Srpske od Bosne i Hercegovine (BiH). Član III (3) Daytonskog ustava jasno kaže da Republika Srpska mora u potpunosti poštivati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obvezujuće odluke Ustavnog suda BiH.

Sjedinjene Američke Države s ponosom stoje uz građane Bosne i Hercegovine dok grade budućnost u euroatlantskoj zajednici naroda i jačaju državne institucije potrebne da ih tamo odvedu. Separatistička retorika i prijetnje Daytonskom mirovnom sporazumu su neodgovorne, opasne i štetne za napredak BiH prema daljnjim euroatlantskim integracijama.

Sjedinjene Američke Države su bile i ostat će najjača podrška i partner Bosni i Hercegovini i njenom narodu. Obvezujemo se da ćemo nastaviti podržavati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH, te smatrati odgovornima one koji žele podrivati institucije BiH i Daytonski mirovni sporazum. Naša predanost je čvrsta kao kamen i Sjedinjene Američke Države neće odustati od naroda Bosne i Hercegovine.