ODGOVOR SINDIKATA

Novinari rade i dok zastupnici govore

24.02.2009 u 13:46

Bionic
Reading

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) ocijenio je danas krajnje neprimjerenom izjavu predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića 'da novinari rade samo tri minute dnevno', kao i 'logističku potporu u nipodaštavanju novinarske profesije koju su mu pružili potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks i zastupnik Damir Kajin'.

U priopćenju, što ga je potpisala predsjednica Gabrijela Galić, ističe se kako Sindikat novinara želi vjerovati da ta nes(p)retna epizoda ne odražava širi stav političke elite prema vrlo odgovornoj i teškoj novinarskoj profesiji, te da je to možda samo rezultat nepoznavanja stvarnog rada novinara.

'Novinari, naime, rade i dok zastupnici govore. Rade i dok prikupljaju i provjeravaju podatke, tragaju za činjenicama, putuju na mjesta događaja, razgovaraju sa sugovornicima, čitaju materijale, preslušavaju snimke itd. Svaki je novinar u 17 godina rada napisao puno veću gomilu tekstova od pola metra visoke kolekcije fonograma Kajina - a za puno manju plaću od zastupničke', kaže se u priopćenju.

'Uza svo dužno poštovanje i uvažavanje Hrvatskoga sabora, tim su istupima navedeni zastupnici pokazali neprimjereno nepoznavanje rada i manjak osnovnog poštovanja prema novinarima koji svojim radom uspostavljaju nužnu vezu sabornice s javnošću koja ima pravo znati. U svakoj demokratskoj zemlji rad novinara uključuje i pravo na kritiku utemeljenu na činjenicama'.

SNH drži da 'nipodaštavanje i ušutkavanje novinara sa saborske govornice nije najbolji pravac za put u demokraciju' te da 'bolju trasu može zacrtati nužna izmjena medijskog i radnog zakonodavstva kojim će se smanjiti masovni rad na crno u medijima, a i šire'.

Čelnica sindikata stoga u priopćenju pita: 'Hoće li uvaženi saborski čelnici u tom smislu i vlasnicima medija uputiti koju riječ kritike - ili su im novinari dostatni dežurni krivci za sve?!'