NAKON OSAM MJESECI

Novinari prvi put na stratištu nuklearke u Fukushimi

12.11.2011 u 20:22

Bionic
Reading

Zgrade dvaju reaktora nekoć s fasadom boje vedrog neba dominiraju stratištem nuklearne elektrane u Fukushimi. Krovovi su im razneseni, a od betonskih zidova ostao je još samo čelični okvir

U sjenama nekad velebnih zgrada vodoinstalateri, električari od glave do pete odjeveni u bijela zaštitna odijela, odrađuju svoj posao. A njihov posao, odnosno čišćenje mjesta najveće nuklearne katastrofe od one u Černobilu, trajat će desetljećima.

Novinarima je, javlja AP, danas prvi put dopušteno posjetiti lokaciju nuklearke još od 11. ožujka kada je tsunami preplavio elektranu i izazvao eksplozije reaktora i pretvorio stotine četvornih kilometara u 'ničiju zemlju'.

Osam mjeseci kasnije elektrana je i dalje u kaosu. Oštećeni i prevrnuti kamioni još uvijek stoje na prilaznim cestama, urušeni zidovi su netaknuti, a lokve vode prekrivaju nekada besprijekoran i čist teren.

Desetci tisuća 'susjeda' nuklearke možda se nikada neće moći vratiti svojim domovima i baš kao što su Hirošima i Nagasaki postali ikone strave koju uzrokuje nuklearno oružje, tako je Fukushima postala novi poziv svijetu za pronalazak drugih izvora energije.