'hladno gašenje'

Zatvoren posljednji reaktor u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižji

13.04.2024 u 13:16

Bionic
Reading

Posljednji reaktor u nuklearnoj elektrani Zaporižji, okupiranoj od Rusije, u južnoj Ukrajini zatvoren je dok se borbe nastavljaju u tom području već treću godinu

To znači da je svih šest reaktorskih jedinica sada u stanju hladnog gašenja. Tijekom postupka nije izašla radioaktivnost, napisala je uprava ustanove u subotu na Telegramu. Radovi su izvedeni strogo u skladu sa svim operativnim standardima, naglasila je uprava koju je postavila Rusija.

Najveću nuklearnu elektranu u Europi, kapaciteta gotovo šest gigavata, okupirala je ruska vojska nedugo nakon invazije Ukrajine koju je naredio Kremlj u veljači 2022. godine. Bila je ekstenzivno minirana i nekoliko puta je bila na udaru vatre, što je izazvalo međunarodnu zabrinutost zbog moguće nuklearne nesreće.

  • +10
Nuklearna elektrana Zaporižja Izvor: Profimedia / Autor: Taisija Voroncova / Sputnik / Profimedia

Obje zaraćene strane više su se puta međusobno optuživale za pokušaj izazivanja incidenta u elektrani, koja je zbog opasnosti zatvorena u rujnu 2022. Međutim, jedan je blok nekoliko puta radio u toplom stanju, što znači da reaktor ne proizvodi električnu energiju nego paru koja se koristi za potrebe elektrane. Hladno stanje se smatra najsigurnijim jer se blokovi spuštaju na niski tlak i hlade vodom.