humanitarni eksperiment

Novi Zeland uvodi vize za žrtve pacifičkih klimatskih promjena

01.11.2017 u 16:31

Bionic
Reading

Novozelandska vlada razmišlja o uvođenju posebnih viza koje bi se izdavale žrtvama klimatskih promjena

Kako piše britanski The Guardian, novooformljena novozelandska vlada razmišlja o uvođenju posebnih izbjegličkih viza za stanovnike tihooceanskih otoka koji su pogođeni klimatskim promjenama, točnije podizanjem razine mora nastalim otapanjem ledenjaka na polovima.

Prijedlog o uvođenju posebnih viza dala je stranka Zeleni koji su i prije samih parlamentarnih izbora najavljivali takvu mogućnost ukoliko uđu u novozelandsku vladu, s kojom u koaliciji s laburistima danas čine parlamentarnu većinu.

Šef novozelandskih Zelenih i ministar za klimatske promjene James Shaw u razgovoru za Radio Novi Zeland kazao je u utorak kako vlada razmišlja uvesti eksperimentalne humanitarne vize za žrtve klimatskih promjena koje bi se dodjeljivale onima koje je podizanje razine mora izravno pogodilo.    

Prema Shawu, godišnje bi se izdavalo između 750 i 4.000 viza, a do ideje se došlo nakon što su vlasti u Aucklandu odbile primiti dvije obitelji s Tuvalua koje su zatražile azil zbog utjecaja klimatskih promjena na njihov otok.

Obitelji su naime zatražile utočište nakon što je podizanje razine mora u toj pacifičkoj mikrodržavi zagadilo izvore pitke vode, zbog čega su mnogi ostali bez posla i bili primorani na bijeg.

  • +7
Zaustavimo klimatske promjene! Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Christian Hartmann