jutarnje stanke

Klimatske promjene i poplave glavna tema u sabornici

21.09.2017 u 09:48

Bionic
Reading

Tradicionalno zastupnici su sjednicu započeli stankama. Većina njih željela je govoriti o klimatskim promjenama i poplavama u Karlovačkoj županiji

Zastupnici su sjednicu Hrvatskog sabora u četvrtak započeli stankama kako bi upozorili na nedostatna financijska sredstva u proračunu predviđena za nadoknadu šteta od elementarnih nepogoda budući da je Vlada ponudila 20 milijuna kuna što je, kaže Ivan Vilibor Sinčić (Klub Živi zid i Snaga), samo 'sitiniš' od potrebnih 2,3 milijarde. 

Podaci za ovu godinu o dosad prijavljenoj šteti od elementarnih nepogoda su šokantni i iznose 2,3 milijarde kuna, bez šteta od poplava u Karlovačkoj i Zadarskoj županiji, dok je u proračunu osigurano samo 20 milijuna kuna, rekao je Sinčić.

"Taj sitniš koji je predviđen nipošto nije dovoljan", ustvrdio je Sinčić i pozvao na izradu strategije o klimatskim promjenama i akcijskog plana kako bi se Hrvatska na vrijeme pripremila za klimatske promjene i osigurala dostatna sredstva.

Sinčić je rekao kako je, primjerice, od 2000. do 2007. za naknadu šteta bilo potrebno ukupno 1,3 milijardu kuna, a samo ove godine već je zabilježeno  2,3 milijarde štete, a godina još nije završila.

Mateljan (SDP): Kiše nisu ogulinske ili karlovačke, Vlada treba djelovati odmah 

Damir Mateljan (Klub SDP-a) upozorio je da Karlovačka županija kod svake ozbiljnije kiše ima problema s poplavama.

"U samo jednom danu na imovini Ogulina i Ogulinaca poplava je napravila štete, prema najkonzervativijim procjenama, više od 30 milijuna kuna", naglasio je Mateljan.

Pozvao je zato Vladu i Hrvatske vode da učine nešto "odmah" i počnu graditi učinkovit sustav obrane od poplava u Karlovačkoj županiji za koji je, tvrdi, potrebno oko 300 milijuna kuna što je puno manje od neposrednih šteta.

"Te kiše nisu karlovačke ili ogulinske kiše, to su hrvatske kiše, jednako tako to su hrvatske vode, a gradovi Ozalj, Karlovac i Ogulin su hrvatski gradovi", rekao je Mateljan.

Marija Jelkovac (Klub HDZ-a) ustvrdila je da je Vlada svjesna problema poplava što dokazuje, kako je rekla, i posjet premijera Andreja Plenkovića Ogulinu u trenutku poplava i to što je poduzeto sve što je moguće da se zaštite ljudi i imovina.

"Stanovništvo pogođeno poplavama ne može biti zadovoljno brzinom rješavanja problema, ali isto tako moramo biti svjesni realnosti situacije", rekla je te izrazila nadu u što bržu realizaciju projekta zaštite od poplava u Karlovačkoj županiji.

Kako bi se ublažile posljedice klimatskih promjena, smatra Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS i HSU), treba kontinuirano održavati poljoprivredne površine, prirodne kanale, prosjeke u šumama, ali i graditi infrastrukturu. Najavila je i mogućnost sazivanja tematske sjednice u Saboru o klimatskim promjenama.