LISTA OD 40 DIZAJNA

Novi Zeland odlučio promijeniti zastavu: koju biste vi izabrali?

10.08.2015 u 14:12

Bionic
Reading

Četrdeset dizajna zastave, mnoge sa zvijezdama, paprati i maorskim motivima, ušlo je u uži izbor za novu zastavu Novog Zelanda

Ocjenjivački sud objavio je u ponedjeljak dugi popis zastava, od kojih bi jedna mogla zamijeniti sadašnju, britanski Union Jack s četiri zvijezde Južnog križa, zviježđa vidljivog samo s južne polutke.

'Vodili smo se mišlju da bi nova zastava trebala nedvosmisleno simbolizirati Novi Zeland i slaviti nas kao naprednu, inkluzivnu naciju', rekao je predsjednik ocjenjivačkog suda, profesor John Burrows.

Jedna od mogućih zastava prikazuje srebrnu paprat na crnoj pozadini, simbol koji su proslavile novozelandske sportske reprezentacije, posebno slavni ragbijaši i koji priželjkuje premijer John Key, zatim nekoliko različitih verzija motiva maorske spirale koja predstavlja pupoljak paprati koji se otvara.

Samo jedna zastava, pod nazivom 'Crni Jack', verzija je Union Jacka.

Key je rekao da sadašnja zastava simbolizira novozelandsku kolonijalnu prošlost. Istaknuo je ipak da promjena zastave na znači da se zauzima za to da Novi Zeland postane republika i obećao da će zemlja zadržati snažne veze s britanskom monarhijom.

Četiri zastave koje će ući u najuži izbor bit će izabrane do polovice rujna, a javnosti će se dati prilika da izabere koju želi na referendumu potkraj godine. Glasači će tada u drugoj fazi moći izabrati između zastave koja je dobila najviše glasova i sadašnje zastave na drugom referendumu u ožujku 2016.

Sve prijedloge za novu zastavu možete pogledati na stranicama Vlade Novog Zelanda.