NA IZOLIRANOM TERENU

Novi video: Vidno mršavi pilot sa zabranjenom zastavom izgovara poruku separatista

27.05.2023 u 09:56

Bionic
Reading

Pobunjenici u indonezijskoj regiji Papua objavili su u petak novi video u kojem su zaprijetili da će ustrijeliti novozelandskog pilota otetog još u veljači, ukoliko se unutar dva mjeseca ne ispuni njihov zahtjev za pokretanjem razgovara o neovisnosti spomenute regije

Gerilski borci koji žele osloboditi Papuu od Indonezije oteli su pilota komercijalnog zrakoplova Phillipa Mehrtensa nakon što je sletio u planinsko područje Nduga. U novom videu, vidno mršavi Mehrtens drži zabranjenu zastavu koja slovi kao simbol neovisnosti Zapadne Papue, a okružen je papuanskim borcima s puškama u ruci.

Gledajući u kameru, Mehrtens prenosi poruku separatista koji žele da i ostale svjetske zemlje, osim Indonezije, sudjeluju u dijalogu o neovisnosti Papue.

''Ukoliko se to ne dogodi unutar dva mjeseca, rekli su da će me ubiti“, govori Mehrtens u videu, koji je podijelio glasnogovornik papuanskih pobunjenika Sebby Sambom, a vijest je potvrdio analitičar na Institutu za političku analizu sukoba u Jakarti Deka Anwar.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Novog Zelanda rekao je Reutersu da su svjesni ozbiljnosti objavljenog videa i fotografija. "Radimo sve što možemo kako bi osigurali mirno, nenasilno rješenje i Mehrtensovo puštanje na slobodu“, izjavio je.

U međuvremenu, glasnogovornik indonezijske vojske Julius Widjojono poručio je da će vojska nastaviti provoditi akcije u skladu sa standardnom operativnom procedurom. Indonezijski ministar vanjskih poslova za sad je bez komentara.

Indonezijske vlasti prethodno su kazale da su mirovni pregovori prioritet ne bi li osigurali puštanje zatočenog pilota, međutim problem muče s pristupom izoliranom planinskom terenu.

Otkako je resursima bogata Papua 1969.godine potpala pod kontrolu Indonezije, vodi se bitka ne nezavisnost čiji broj žrtava sve više raste.

Konflikt je eskalirao 2018.godine, kada su se separatisti domogli sofisticiranijeg oružja stoga njihovi napadi postaju češći i smrtonosniji.

Rumianus Wandikbo iz Nacionalne oslobodilačke vojske Zapadne Papue, koja je oružano krilo Pokreta za slobodnu Papuu, pozvao je zemlje poput Novog Zelanda, Australije i zapadnih zemalja da pokrenu pregovore s Indonezijom i separatistima.

"Ne tražimo novac. Mi zaista želimo naša prava na suverenost“, rekao je u drugom, izdvojenom videu.