PRIJEPORI NA PRISAVLJU

Novi ugovori o plaćama na HRT-u i Bilićevo pismo protiv Radmana

25.01.2016 u 21:44

Bionic
Reading

Uprava Hrvatske radiotelevizije (HRT) prošlog tjedna najavila je izmjenu rokova provedbe sistematizacije radnih mjesta, a novi ugovori o radu zaposlenicima, kako se doznaje na HRT-u, bit će ponuđeni krajem veljače.

“Nove ugovore možete očekivati krajem veljače, a uz njih će svaki radnik dobiti simulaciju novog obračuna plaće, odluku o rasporedu, opis novoga radnog mjesta te uputu o pravnom lijeku. Nakon dana primitka novoga ugovora svaki će radnik Hrvatske radiotelevizije imati deset dana za potpisivanje novoga ugovora o radu”, stoji u poruci odjela ljudskih potencijala HRT-a.

U tom priopćenju zaposlenicima HRT-a navodi i da se uvođenje nove sistematizacije nastavlja prema planu najavljenom na zboru radnika sredinom prosinca, uz nešto izmijenjene planove provedbe.

Naime, do kraja siječnja zaposlenicima HRT-a nisu, kako je bilo najavljeno, ponuđeni novi ugovori o radu jer za to, kako se ističe, nisu bili zadovoljeni svi zakonski preduvjeti. Na HRT-u su prošlog tjedna procjenjivali da će se termini za nove ugovore pomaknuti za mjesec dana.

Kako su u ponedjeljak s HRT-a poručili, razlog tome je odluka Nadzornog odbora (NO) koji je u prosincu odgodio odluku o sistematizaciji te su iz službe za odnose s javnošću HRT-a uputili da se za 'podrobnije podatke i pojašnjenja' treba obratiti Nadzornom odboru HRT-a.

U prosincu prošle godine Nadzorni odbor je raspravljao o sistematizaciji poslova i radnih mjesta na HRT-u te je u priopćenju naveo da se opći akt o plaćama ne može mijenjati odredbama drugog općeg akta HRT-a, već je za to potrebno donijeti odluku o donošenju izmjena i dopuna općeg akta o plaćama, uz prethodnu suglasnost NO kako je to propisano Zakonom o HRT-u.

NO je naveo i je da odlučio pokrenuti postupak pred nadležnim ministarstvom radi nadzora zakonitosti novog pravilnika o sistematizaciji poslova i radnih mjesta na HRT-u te je dao nalog ravnateljstvu HRT-a da obustavi izvršenu sistematizaciju poslova i radnih mjesta.

S druge strane, kako su s HRT-a u ponedjeljak odgovorili Hini, u planiranom nastavku postupka sistematizacije ukupna masa plaća zaposlenih na HRT-u neznatno će se povećati.

“Naglašavamo kako su istodobno ukupni troškovi rada od početka postupka restrukturiranja 2013., u skladu sa zahtjevima toga postupka, smanjeni”, tvrde na HRT-u.

Osim nastavka sistematizacije i novih ugovora, s HRT-a je najavljeno i da će se sjednica Programskog vijeća u utorak održati iza zatvorenih vrata.

“Raspravljat ćemo o mjestu i ulozi Programskog vijeća u nadzoru programa i programskih načela i obveza HRT-a utvrđenih zakonom”, rekao je za Hinu predsjednik Vijeća Bruno Kragić naglašavajući da će, budući da će vijećnici raspravljati o svojem radu, sjednica biti održana iza zatvorenih vrata te da će nakon sjednice biti objavljeno priopćenje.

Prema Kragićevim riječima, na sjednici se očekuje i rasprava o nedavnom internom pismu novinara HRT-a Branimira Bilića upućenom na više adresa na HRT-u u kojem je optužio glavnog ravnatelja Gorana Radmana i “njegove” urednike za cenzuru, nepisanu zabrana rada, mobing, progon i, kako se navodi, “diktaturu straha koju provode na HRT-u”.

Na navode iz posljednjeg internog pisma novinara Bilića reagirala je i uprava HRT-a.

“U vezi kolege Branimira Bilića možemo Vas izvijestiti kako Hrvatska radiotelevizija, kao ni u ranijim slučajevima, ne komentira unutrašnje procese koji se odnose na zaposlenike”, priopćili su s HRT-a.