narodni bunt

Novi sukobi u Iranu tijekom obilježavanja 40. dana žalosti za Hadisom Nadžafi

03.11.2022 u 14:29

Bionic
Reading

Novi sukobi izbili su između iranskih snaga sigurnosti i okupljenih građana koji obilježavaju 40. dan žalosti za mladom ženom ubijenom tijekom prosvjeda u blizini Teherana

Vlasti su zatvorile groblje kako bi spriječile tisuće ljudi da dođu do groba Hadise Nadžafi, žene koja je postala simbol nemira što potresaju Iran.

Videozapisi s lica mjesta prikazuju prosvjednike kako blokiraju autocestu u Karadžu, pale vozilo i uzvikuju protuvladine parole. Na drugim snimkama se vidi kako pripadnici osiguranja ispaljuju suzavac prema njima, javio je BBC.

Prošlog tjedna snage sigurnosti otvorile su vatru na veliko mnoštvo koje je obilježavalo 40. dan žalosti za Mahsom Amini, još jednom mladom ženom čija je smrt u policijskom pritvoru izazvala prosvjede, i Nikom Šakarami, tinejdžericom koja je ubijena tijekom prosvjeda.

Hadisa Nadžafi, 22-godišnja tiktokerica, snimila je video na svom telefonu dok je išla na prosvjede u Karadžu, zapadno od Teherana, 21. rujna.

'Nadam se da ću za nekoliko godina, kada se osvrnem unatrag, biti sretna što se sve promijenilo nabolje', kaže, dok noć pada oko nje, u videosnimci koju je dobio BBC Persian.

Njezina je obitelj rekla da su je oko sat kasnije ustrijelile sigurnosne snage. Dužnosnici su navodno tražili od njezina oca da kaže da je umrla od srčanog udara.

Iranska organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Norveškoj priopćila je u srijedu da su 277 ljudi, uključujući 40 djece i 24 žene, ubile snage sigurnosti u nasilnom gušenju prosvjeda.

Vlasti su zanijekale umiješanost u ubojstvo prosvjednika, umjesto toga okrivljujući 'infiltratore' i 'teroriste' koje podržavaju strane države. Državne novine objavile su u ponedjeljak da je 35 pripadnika sigurnosti poginulo tijekom nemira.