OSLOBOĐEN SVIH OPTUŽBI

Novi šef Parka prirode Biokovo jači je od USKOK-a

27.08.2015 u 12:11

Bionic
Reading

Bivši gradonačelnik Makarske Velimir Vidak-Buljan, ta pomalo ugasla zvijezda u SDP-ovoj orbiti političara, ovih dana zasjao je novim sjajem - imenovan je ravnateljem Parka prirode Biokovo s četverogodišnjim mandatom. Vodstvu SDP-a očito ne smeta što je Vidak-Buljan bio tužen za nekoliko kaznenih djela, među ostalim i da je Grad Makarska za vrijeme njegova gradonačelnikovanja od njegove tvrtke Miva-Mak unajmljivao kemijske zahode. No, to nije jedina propala tužba protiv Vidak-Buljana

USKOK-ova optužnica teretila je Vidak-Buljana da je protivno Zakonu o nabavi roba i usluga, bez prikupljanja drugih ponuda, u ime Grada Makarske sklopio ugovore sa svojom tvrtkom temeljem kojih je Miva-Maku isplaćeno 76 tisuća kuna. Vidak-Buljan iznajmljivao je zahode i prije, nego što je postao gradonačelnikom pa je tu praksu jednostavno nastavio i nakon ustoličenja. Oslobođen je uz obrazloženje da se zakon ne može primijeniti na poslove tako male vrijednosti, a odluku prvostupanjskog suda, prema kojoj isplata navedenog iznosa gradonačelnikovoj tvrtki možda i nije moralna, ali sukob interesa još uvijek ne predstavlja kazneno djelo, potvrdio je i Vrhovni sud.

Vidak-Buljan, također, oslobođen je optužbe da je sklopio štetan ugovor po kojem je Grad Makarska morao platiti HRT-u štetu nastalu na šatorima i produkciji Porina, a zbog jakog nevremena koje je poharalo grad. Optužba podignuta za krivotvorenje isprava, jer se na aneks ugovora s HTV-om potpisao kao gradonačelnik i službenim pečatom ga ovjerio, iako je ranije smijenjen s funkcije, pala je u zastaru, izvijestila je Slobodna Dalmacija 2008. godine.

Osim toga, USKOK je teretio Vidak-Buljana i Tončija Kurilja, vlasnika obrta Georad za građevinske radove, za sklapanje nelegalnih ugovora prilikom izgradnje gradske sportske dvorane. Prema toj optužbi, Vidak-Buljan je na nagovor Kurilja sklopio s njim ugovor o iskopu i odvozu materijala s gradilišta sportske dvorane, bez znanja Gradskog poglavarstva. Umjesto da je odvezen na deponij, iskopani materijal nasut je na gradsku plažu i požarne putove što je pokriveno dodatnim ugovorima o nasipanju plaže i požarnih putova, iako su već bili nasuti.

USKOK je izračunao da je Grad Makarska oštećen za oko 250.000 kuna razlike u cijeni između više ugovorene i stvarne cijene izvedenih radova, a u konačnici je odustao od tužbe jer se ispostavilo da su za radove na sportskoj dvorani prikupljene tri ponude i da je Georadova bila najpovoljnija.

Velimir Vidak-Buljan
Vizionar zahvaljuje na pruženoj prilici

Diplomirani ekonomist Vidak-Buljan izabran je za ravnatelja Parka prirode Biokovo na javnom natječaju jer je njegova vizija razvoja ocijenjena najkvalitetnijom. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode objašnjava da je on bio 'kandidat s bogatim iskustvom upravljanja u privatnom i javnom sektoru koji je predstavio najkvalitetniju viziju razvoja PP Biokovo'. Osim toga, u dva navrata bio je član Upravnog vijeća PP Biokovo te je 'dobro upoznat s razvojnim mogućnostima Parka'.

'Imenovanjem novog ravnatelja Parka prirode Biokovo želimo doprinijeti još kvalitetnijem održivom razvoju tog zaštićenog područja. Život u blizini parka ima veliki razvojni potencijal za lokalno stanovništvo koje gostima Parka želi pružiti turističke usluge ili plasirati svoje obrtničke i poljoprivredne proizvode. U posljednje tri godine u zaštićena područja uložili smo oko 400 milijuna kuna s ciljem da zaštitimo njihove prirodne znamenitosti, novim sadržajima privučemo više posjetitelja, a građanima koji žive u njihovoj blizini stvorimo preduvjete za nove poslovne prilike i radna mjesta', izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom imenovanja Vidak-Buljana za novog ravnatelja PP Biokovo.

'Zahvalio bih ministru Zmajloviću na pruženoj prilici. Posljednjih godina znatno su se povećala ulaganja u zaštićena područja i u tome kroz pokretanje novih projekata vidim veliku priliku za Biokovo i stanovništvo Makarske rivijere. Kako bi Park ostvario svoje potencijale, moramo poboljšati suradnju s hotelima i turističkim agencijama. Bolja suradnja mora biti i sa stanovništvom iz mjesta oko Parka te je ljude potrebno ohrabriti da se vrate tradicionalnim poslovima kako bi turistima mogli ponuditi autohtone proizvode', izjavio je Vidak-Buljan.