tko je ivan vidiš?

Novi šef Mladeži HDZ-a sin je hrvatskog veleposlanika, a u stranci mu je i sestra

10.12.2018 u 19:57

Bionic
Reading

Novi šef Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš, koji je na tu funkciju - potencijalno odskočnu dasku za uspješnu političku karijeru - izabran ovog vikenda, sin je hrvatskog diplomata Davora Vidiša, trenutno veleposlanika RH u Rumunjskoj. Ovaj 28-godišnjak član je stranke od 2011., a tada je članstvu pristupila i njegova tri godine mlađa sestra

Bilo je to u vrijeme dok je na čelu stranke bila Jadranka Kosor, koju je Vidiš podržavao, no prije svega politički mu je uzor prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

'Podržavam sve što radi Jadranka Kosor, a odmalena imam simpatije za prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana. Domoljub sam, osjećam veliku obvezu prema svojoj zemlji i jednoga dana volio bih pomoći Hrvatskoj', kazao je tada javnosti nepoznati Vidiš.

Istaknuo je tada da od stranke ne očekuje povlastice te je bio uvjeren da će lako pronaći posao i sam si osigurati egzistenciju jer ima kvalitetno obrazovanje.

Posao je Vidiš u međuvremenu pronašao, no ne u privatnom sektoru, već u državnoj službi.

  • +15
Izborni sabor Mladeži HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

U studenom 2017. ovaj magistar politologije zaposlen je u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava na neodređeno. Postao je stručni suradnik u Odjelu za financijsko planiranje i kontrolu operativnih programa. Za taj je posao bio raspisan javni natječaj na koji se prijavilo 108 zainteresiranih, a od toga ih je 32 pristupilo testiranju i u konačnici je Vidiš dobio posao.

U lipnju ove godine imenovan je za člana Upravnog vijeća Središnjeg registra osiguranika na prijedlog svog šefa, ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića.

Vidiš je prije sedam godina, kad je pristupio HDZ-u, kazao i kako njegovi roditelji nisu članovi nijedne stranke, ali podržavaju svoju djecu u političkom angažmanu.

  • +2
Bivši šefovi Mladeži HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Kao dokaz tome dovoljno govori činjenica da se Vidišu tada u HDZ-u priključila mlađa sestra Ines Vidiš. 'HDZ je europski orijentirana stranka koja se zauzima za demokršćanske vrijednosti, a to je ono što je meni važno… Nema smisla sjediti i kritizirati, treba se angažirati. Pa tko će ako nećemo mi mladi, o nama ovisi budućnost', kazala je prije sedam godina.

U međuvremenu se aktivirala na lokalnoj razini pa je članica Mjesnog odbora Mimara u gradskoj četvrti Donji grad.

Otac ovih mladih i aktivnih HDZ-ovaca je Davor Vidiš, aktualni hrvatski veleposlanik u Rumunjskoj.

Vidiš je dugogodišnji karijerni diplomat, a zanimljivo je kako mu je diplomacija tek treći izbor. 56-godišnji Vidiš najprije je diplomirao kartografiju na Geodetskom fakultetu, nakon pet godina diplomirao je novinarstvo, a krajem 90-ih završio je Diplomatsku akademiju. U međuvremenu je bio i sudionik Domovinskog rata te je odlikovan Spomenicom domovinske zahvalnosti.

U Ministarstvu vanjskih poslova radi od 1993., a diplomatska karijera vezana mu je uglavnom za susjedne zemlje.

Godinama je bio na različitim diplomatskim funkcijama u hrvatskom veleposlanstvu u Srbiji, generalni konzul Hrvatske u Vojvodini, bio je i načelnik Odsjeka za susjedne zemlje u Ministarstvu vanjskih poslova, a radio je i u veleposlanstvima u Slovačkoj, na Kosovu i u Litvi.

Status veleposlanika ima od 2007., kada je imenovan veleposlanikom u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, a veleposlanikom u Rumunjskoj imenovan je 2015., i to mu je prvi inozemni angažman u tom svojstvu.