POLITIČKA KRIZA

Novi prosvjedi u Hong Kongu nakon sukoba u turističkoj četvrti

04.08.2019 u 13:05

Bionic
Reading

Prodemokratski prosvjedi ponovo su organizirani u nedjelju na ulicama Hong Konga kako bi se zadržao pritisak na vlasti dan nakon sukoba s policijom u jednoj turističkoj i trgovačkoj četvrti te bivše britanske kolonije

U tom megapolisu na jugu Kine koji proživljava svoju najtežu političku krizu već osam uzastopnih vikenda održavaju se masovni prosvjedi koji prerastaju u sukobe između malih radikalnih skupina i snaga reda.

U nedjelju poslijepodne predviđene su dvije povorke prije općeg štrajka u ponedjeljak. Više tisuća prosvjednika okupilo se u rezidencijalnoj četvrti Tseung Kwan O.

Druga povorka na otoku Hong Konga trebala bi završiti u parku blizu sjedišta Ureda za veze, organa kineske središnje vlade.

Prije dva tjedna na tu zgradu koja se nalazi blizu sjedišta lokalne vlade prosvjednici su bacali jaja.

  • +3
Prosvjed u Hong Kongu Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Peking stalno upozorava na poteze prosvjednika. Ovog tjedna Narodna oslobodilačka vojska (APL), stackionirana u Hong Kongu upozorila je video snimkom na kojoj je prikazala svoje kapacitete intervencije.

Lokalne vlasti su nakon prošlog vikenda također pooštrile ton i optužile 40-ak prosvjednika za sudjelovanje u pobuni, za što bi mogli biti kažnjeni zatvorskom kaznom do 10 godina.

U subotu navečer su izbili neredi u četvrti Tsim Sha Tsui, nasuprot Hong Konga. Policija je u rastjerivanju prosvjednika upotrijebila suzavac.

Prema policijskom priopćenju od nedjelje tijekom noći uhićeno je više od 20 osoba.

Prosvjedi u toj bivšoj britanskoj koloniji počeeli su 9. lipnja zbog nezadovoljstva zakonom koji je trebao omogućiti izručenje osumnjičenika Kini. Stanovnici Hong Konga smatraju kako bi to potkopalo pravosudnu neovisnost te pokrajine i izložilo ljude opasnostima političkih optužnica. 

Od zakona se u međuvremenu nominalno odustalo, no prosvjednici traže njegovo potpuno povlačenje i ostavku upraviteljice Hong Konga Carrie Lam. Njihovi zahtjevi su se proširili i na zadržavanje demokratskih stečevina i sloboda poput slobode govora i neovisnosti sudstva. 

Ti su prosvjedi do danas najveći izazov za kineskog predsjednika Xija Jinpinga otkako je preuzeo dužnost 2012. godine, a odvijaju se u vrijeme kada je Kina u sve ozbiljnijem trgovinskom ratu s SAD-om te se susreće sa slabljenjem gospodarstva u politički osjetljivom trenutku.