ČESTITKA OD NAPOLITANA

'Novi naraštaji Italije, Slovenije i Hrvatske pripadaju Europi'

30.12.2010 u 12:51

Bionic
Reading

Novi naraštaji u Sloveniji, Italiji i Hrvatskoj pripadaju europskom prostoru, naveo je među ostalim talijanski predsjednik Giorgio Napolitano u novogodišnjoj poruci slovenskom predsjedniku Danilu Tuerku koju prenosi portal Slovenaca iz Trsta

Tuerk će 17. siječnja sljedeće godine posjetiti Italiju na poziv Napolitana koji mu je u novogodišnjoj čestici poručio da pozivom želi ojačati duh regionalne i europske suradnje koji se simbolički pokazao na trilateralnom sastanku predsjednika Hrvatske, Slovenije i Italije u Trstu sredinom 2010. godine.

'Ovim pozivom želim vrednovati bilateralna dostignuća u našim odnosima i ojačati duh koji se pokazao na sastanku u Trstu simboličkim sudjelovanjem predsjednika Italije, Hrvatske i Slovenije na Koncertu za mir u srpnju ove godine', piše Napolitano

'S nadom iščekujemo da će se takav dijalog među državama koje povezuju jadranski prostor u kojemu se nalaze, te zajednički put prema blagostanju regije i dalje nastaviti', naveo je Napolitano u svojoj blagdanskoj čestici putem internetskog portala slovenske manjine u Trstu.

'U budućnost naših odnosa gledamo s ojačanim povjerenjem, te uvjerenjem da se cijela regija koja je u prošlosti doživjela teške podjele i sporove danas mijenja u svjetlu euroatlantske perspektive. Novi slovenski, talijanski i hrvatski naraštaji svjesni su da pripadaju zajedničkom europskom prostoru koji obogaćuje pojedinačne nacionalne identitete', kaže među ostalim Napolitano u čestici.