odluka upravnog vijeća

Novi lijekovi na listi HZZO-a, među njima i erenumab za liječenje migrene

29.01.2019 u 19:04

Bionic
Reading

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donijelo je odluke o uvrštenju na liste HZZO-a novih pakiranja lijekova i novih pomagala; o dodatnim sredstvima Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu radi povećane pripravnosti osoblja tijekom epidemije gripe, te o natječaju za nove ugovorne partnere iz medicine rada, priopćen je u utorak iz Zavoda

Na osnovnu i dopunsku listu lijekova HZZO-a stavljeno je ukupno 39 novih pakiranja lijekova: 1 novi lijek na dopunsku listu lijekova, nezaštićenog imena erenumab za liječenje migrene te 38 pakiranja koja su generičke paralele i dodatni oblici već postojećih lijekova u listi lijekova (na osnovnu listu lijekova 13 lijekova u 36 pakiranja, a na dopunsku listu 2 lijeka u 2 pakiranja).

Stavljanjem novih pakiranja na listu proširuje se spektar lijekova koje osiguranici mogu za svoje liječenje dobiti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja, navodi se u priopćenju.

Na Popis pomagala HZZO-a uvrštena su nova istovrsna pomagala iz skupine pomagala za kretanje, potrošni materijal za inzulinsku pumpu, pomagala za govor, te nova generacija grudnjaka nakon amputacije dojke, a provedene su i određene administrativne izmjene i dopune Popisa pomagala.

Klinici za infektivne bolesti dodatna sredstva

Zbog izvanredne situacije uslijed epidemije gripe koja zahtjeva dodatnu pripravnost osoblja, Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu prema uputi Ministarstva zdravstva utvrđen je novi povećani mjesečni iznos sredstva za Nacionalni respiratorni adultni ECMO centar u visini 1.500.000,00 kuna mjesečno za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2019. godine, dok je dosadašnji mjesečni iznos bio 375.000,00 kuna mjesečno. Nacionalni respiratorni adultni ECMO centar zadužen je za organizaciju stalne pripravnosti, odnosno 24 satne stručne službe koja sudjeluje u transportu pacijenata iz drugih bolnica u Republici Hrvatskoj.

Natječaj za nove ugovorne partnere iz medicine rada

Raspisuje se natječaj za sklapanje ugovora o provođenju specifične zdravstvene zaštite u djelatnosti medicine rada za popunu Mreža ugovornih subjekata medicine rada. Oni provode mjere zdravstvene zaštite u vezi s radom i radnim okolišem, koje, između ostalog, uključuju preventivne preglede i postupke u ordinaciji medicine rada te provođenje mjera za sprečavanje ozljeda na radu odnosno mjera za sprečavanje i otkrivanje profesionalnih bolesti.

Novim ugovorima osigurat će se potrebni broj timova medicine rada na razini Republike Hrvatske po županijama i Gradu Zagrebu.