UJEDINJENJE DESNICE

Novi izraelski premijer mogao bi postati radikalni Lieberman

31.10.2012 u 09:17

Bionic
Reading

Koliko god tvrdi stavovi Izraela prema Palestincima ili Irancima bili, oni će se vrlo brzo dodatno pooštriti. Izraelski premijer Netanyahu udružio je, naime, svoju vladajuću stranku Likud s ekstremno desnom partijom Yisrael Beiteinu koju je do sada vodio Netanyahuov koalicijski partner i ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman

Likudovci nezadovoljni

Nova će, još uvijek neimenovana stranka na izbore prvi put izaći u siječnju 2013. godine, a predviđanja govore kako bi mogla dobiti relativnu većinu u parlamentu. Prema jednim istraživanjima, osvojit će 45 od 120 mjesta u Knessetu, koliko kombinirano Netanyahuova i Liebermanova stranka i danas drže kao koalicijski partneri, dok druge prognoze govore da će osvojiti samo 35 zastupničkih mjesta, što je još uvijek čini najjačom strankom u izraelskom parlamentu. Ipak, nisu svi Likudovi birači zadovoljni takvim razvojem događaja.

'To ujedinjenje ugrozit će demokraciju u Izraelu', ustvrdio je Michael Eitan, jedan od ministara u današnjoj Netanyahuovoj vladi. To mišljenje dijeli i dio tradicionalnih Likudovih birača kojima se ne sviđa tvrdi pristup umjesto mirovnih razgovora s Palestincima, pa bi broj zastupnika mogao pasti upravo zbog njihova okretanja drugim političkim opcijama. Dosadašnji vođa Likuda ipak ne krije optimizam.

'Učinili smo veliki korak u ujedinjenju desnice u Izraelu', ustvrdio je Netanyahu. S ujedinjenjem stranke pojavile su se i analize koje govore kako bi, ako ga dobije, sljedeći premijerski mandat Netanyahu mogao podijeliti s Liebermanom.


Daljnja radikalizacija

'I do sada su pred Knesset dolazili mnogi zakoni koji su Palestince stavljali u neravnopravan položaj, a situacija će se dodatno pogoršati. Može se očekivati daljnja radikalizacija društva. Ipak, Lieberman mi je puno draži od izraelskih ljevičara. On bar iskreno i otvoreno kaže što misli o Palestincima, za razliku od ljevičara', kaže za Večernji list David Cronin, irski novinar koji je zbog zločina prema Palestincima prije godinu dana pokušao civilno uhititi Liebermana tijekom njegova posjeta europarlamentu.

Likud se pretvara u agresivnu stranku koja će izolirati Izrael

Ujedinjenje Netanyahuu otvara stabilniju podlogu za eventualni napad na Iran, ali mijenja i odnose političkih snaga u cijeloj zemlji. To mišljenje dijele i vodeći izraelski novinari:

'S Liebermanom kao zamjenikom, pa čak i nasljednikom na političkom tronu i s njegovim ljudima na bitnim pozicijama, Likud se pretvara u radikalnu desničarsku stranku, agresivnu i ksenofobičnu koja će pridonijeti izolaciji Izraela, dok će Arape gledati kao neprijatelje države', kaže urednik lista Hareetz Aluf Benn.