simultano glasanje

Novi indijski predsjednik bit će pripadnik najniže kaste

17.07.2017 u 10:21

Bionic
Reading

Indijski zastupnici u ponedjeljak odlučuju o idućem predsjedniku, a dva glavna favorita za tu većinom ceremonijalnu funkciju pripadnici su Dalita, najniže hinduističke kaste

Očekuje se da će pobijediti 71-godišnji Ram Nath Kovind, kandidat vladajuće stranke Bharatiya Janata (BJP), koji je do nedavno bio guverner istočne pokrajine Bihar.

Njegova glavna rivalka je 72-godišnja Meira Kumar, prva indijska predsjednica parlamenta i bivša ministrica federacije koja ima podršku glavne oporbene stranke, Indijskog nacionalnog kongresa

Predsjednica te stranke Sonia Gandhi u nedjelju je priznala da njihova kandidatkinja ima male šanse. Predsjednika izabiru zastupnici dva doma parlamenta i pokrajinskih skupština.

Glasanje se održava simultano kroz cijeli dan u državnoj i pokrajinskim prijestolnicama, objavila je Indijska izborna komisija. Glasovi će se prebrojavati 20. srpnja. 

Premijer Narendra Modi bio je među prvima koji su izašli na birališta u Parlamentu.

Vladajući BJP u donjem domu parlamenta, takozvanoj Lok Sabhi, drži dvije trećine zastupnika te samostalno ili u koaliciji vlada u 17 od 29 indijskih država. 

Pobjednik izbora u ponedjeljak bit će drugi indijski predsjednik iz zajednice Dalita, nakon K.R. Narayana koji je bio na toj dužnosti od 1997. do 2002. godine.

Daliti, znani i kao nedodirljivi, najnižeg su ranga indijskom tradicionalnom društvenom sustavu temeljenom na kastama. Unatoč godinama afirmativne akcije, velik dio te zajednice i dalje je siromašan ili zaposlen na najgorim poslovima.