LABURISTI ZABRINUTI

Novi 'ekološki genocid' u Istri?!

03.02.2014 u 15:28

Bionic
Reading

Istarski laburisti upozorili su danas na mogućnost, kako vele, novog ekološkog genocida na području Istarske županije. Na konferenciji za novinare izrazili su sumnju da će se frakcije SRF-a, briketiranog otpada, iz budućeg Županijskog centra za gospodarenje otpada Kaštijun, a kako pretpostavljaju, i iz Marišćine, dovoziti na izgaranje u cementaru Holcim, pri čemu će se oslobađati po zdravlje opasni spojevi

Budući da je Istarska županija s najvećim brojem malignih bolesti, na današnjoj konferenciji za novinare laburisti Ticijan Peruško, Damir Ilić i Mario Radešić založili su se za osnivanje županijskog povjerenstva za nadzor svih potencijalnih velikih zagađivača.

'Već dugo se govori da će se na području budućeg Županijskog centra za gospodarenje otpadom koristiti mehaničko-biološka obrada otpada, takozvana tehnologija MBO. Smatramo da danas ima puno boljih tehnologija te da je njena planirana namjena briketiranje otpada, to jest proizvodnja SRF-a, po mogućnosti sa što više plastike zbog većih kaloričnih vrijednosti, a što bi se koristilo kao energent u proizvodnji cementa u Holcimu u Koromačnu.

Problem je to što se sagorijevanjem SFR-a, kao goriva pri proizvodnji cementa, kod lošije projektiranih sistema, a mi ne znamo kakve filtre ima cementara i ima li ih, oslobađaju najotrovniji spojevi poznati znanosti, kao što su dioksini i furani koji su vrlo postojani i štetno djeluju izravno na ljude i životinje ili indirektno preko hranidbenog lanca. Još je gora činjenica da se svi produkti nepotpunog sagorijevanja, de novo sinteze dioksina i furana i teški metali ugrađuju u cement', kaže županijski vijećnik Hrvatskih laburista – stranke rada Mario Radešić.

Podsjetio je da je spaljivanje otpada danas velik biznis, tako da pojedine cementare ostvaruju veći profit spaljivanjem otpada nego od prodaje cementa. 'Naravno, uvijek postoji mogućnost, kada je riječ o velikim kompanijama, da se i ovakav ‘ekološki genocid’, a motiviran pohlepom i profitom, dogodi u našoj županiji.

Nepoznato je je li još uvijek aktualno pismo namjere koje su Istarska županija i Grad Pula 2007. godine potpisali s tvrtkom Eorec, jer partneri su se obvezali da će potpisano kao i druge ugovore držati u strogoj tajnosti od naših građana. SRF bi kao frakciju iz komunalnog otpada preuzimao Holcim Koromačno za gorivo u proizvodnji cementa, a tu bi uslugu Holcimu vjerojatno plaćao Kaštijun, odnosno naši građani', smatra Radešić.

Da je stanje alarmantno, govori i statistika po kojoj Istra kao regija ima najviše malignih oboljenja u RH, tako da se praktički svaka druga obitelj suočava s tom opakom bolešću, podsjetio je. 'Zato inzistiramo da nadležna županijska tijela i tvrtka Kaštijun izađu u javnost s informacijama o plasmanu SRF-a te jasno kažu hoće li se on spaljivati u Holcimu i hoće li Holcim preuzimati SRF iz Marišćine kada bude dovršen projekt u Primorsko-goranskoj županiji ili nekih drugih odlagališta EU-a?', istaknuli su županijski vijećnici Hrvatskih laburista.

Osim što su upozorili na moguće štetne učinke po istarske građane, laburisti su istaknuli da im je cilj, ukoliko je Holcim konačno odredište, inicirati osnivanje županijskog povjerenstva koje će kontinuirano pratiti što se i koliko toga spaljuje u Holcimu te što se ispušta u zrak i nadzirati kvalitetu zraka, i to ne samo za Holcim, nego i za Plomin, Rockwool i druge potencijalne zagađivače.

Povjerenstvo bi također imalo zadaću redovito građanima pružati relevantne informacije kroz mjesečna izvješća koja bi se objavljivala na stranicama Istarske županije i u javnim glasilima, a kako vele, za tu inicijativu očekuju potporu i aktivno uključivanje zelenih te lokalne politike i udruga građana.