REUTERS EKSKLUZIVNO

Novi dokazi: Putinov think-tank napravio plan za ometanje američkih izbora

19.04.2017 u 23:30

Bionic
Reading

Vladin think-tank, koji je pod kontrolom ruskog predsjednika Vladimira Putina, napravio je plan za to kako promijeniti ishod američkih izbora 2016. godine u korist Donalda Trumpa i poljuljati povjerenje američkih građana u njihov izborni sustav, ekskluzivno doznaje Reuters

Reuters se pritom poziva na tri aktualna i četiri bivša neimenovana američka dužnosnika.

Ti dužnosnici Reutersu su opisali dva povjerljiva dokumenta, koje je izradio spomenuti think-tank, a koji su poslužili kao okvir i razlog zbog kojeg su američke obavještajne službe zaključile da je postojao pokušaj Rusije da se umiješa u američke izbore 8. studenog 2016. godine.

Do dokumenata su američki obavještajci došli nakon izbora, a izradio ih je ruski Institut za strateške studije iz Moskve.

Taj institut vode umirovljeni visoki obavještajni dužnosnici, a imenuje ih Putinov ured.

Prvi dokument, navodi Reuters, strateški je dokument napisan prošlog lipnja. Proslijeđen je najvišim razinama ruske vlade, no nije bio adresiran ni na koga pojedinačno. U dokumentu se preporučuje da Kremlj pokrene propagandnu kampanju putem društvenih mreža i ruskih državnih medija kako bi se američke glasače ohrabrilo da daju glas za predsjedničkog kandidata koji bi imao mekši stav prema Rusiji od onog tadašnje administracije predsjednika Baracka Obame, opisalo je sedam dužnosnika.

Drugi dokument nastao je u listopadu prošle godine i također je proslijeđen najvišim razinama ruske vlade. U njemu se upozorava da će demokratska kandidatkinja Hillary Clinton najvjerojatnije pobijediti na izborima. Stoga se u dokumentu predlaže kako je za Rusiju bolje da prestane s afirmativnom kampanjom prema Trumpu te da krene s odašiljanjem poruka o varanju s biračkim glasovima kako bi se na taj način potkopao američki izborni sustav. Jednako tako, preporuka je bila da se krene u diskreditiranje reputacije Hillary Clinton kako bi se umanjile njezine šanse za izbornu pobjedu.

Dužnosnici s kojima je kontaktirao Reuters odlučili su se za anoniman istup zbog povjerljivosti dokumenata. Američke obavještajne službe odbile su ih komentirati..

Putin je već ranije demantirao uplitanje u američke izbore. Putinov glasnogovornik, kao ni ruski think-tank nisu komentirali Reutersovo otkriće.

Oba dokumenta bila su ključna za zaključak Obamine administracije da je Rusija pokrenula kampanju 'lažnih vijesti', ali i hakerske napade protiv demokrata i kampanje Hillary Clinton, kažu dužnosnici.

'Putin je čitavo to vrijeme imao samo jedan cilj na pameti i zatražio je od Instituta da mu napravi kartu s planom', rekao je za Reuters jedan od anonimnih dužnosnika.

Kampanju u ruskim medijima, kažu dužnosnici, provodili su Russia Today i Sputnik News. Dok je RT odbio komentirati Reutersovo otkriće, Sputnik News optužbe je nazvao 'apsolutnim paketom laži'.

U dokumentima, tvrde četiri od sedam dužnosnika, ne spominje se hakiranje ili puštanje u javnost hakiranih e-mailova Demokratske stranke kako bi se i na taj način ometalo američke izbore. Dužnosnici su uvjereni da je to odradila obavještajna zajednica, neovisno o Kremlju, a i da su RT i Sputnik koristili svaku priliku kako bi promovirali hakirane e-mailove.