TRUMP PO TAJNIM SLUŽBAMA

'Rusko hakiranje objavili isti oni koji su tvrdili da Irak posjeduje oružje za masovno uništenje'

04.01.2017 u 18:43

Bionic
Reading

Donald Trump ponovno je u srijedu odbacio zaključke američkih obavještajnih službi o ruskoj umiješanosti u američke predsjedničke izbore i podupro je stajalište WikiLeaksa da Moskva nije odgovorna za hakiranje elektroničke pošte demokrata.

Novoizabrani američki predsjednik u srijedu ujutro oglasio se putem Twittera na temu hakiranja.

Utemeljitelj WikiLeaksa 'Julian Assange je 'rekao da je 14-godišnji tinejdžer mogao hakirati (Johna) Podestu' - pa zašto je onda demokratska stranka bila tako nemarna? Assange je također rekao da mu Rusi nisu dostavili informacije', napisao je Trump.

Američke obavještajne službe, ali i privatne tvrtke za informatičku sigurnost koje su a priori nezavisne, tvrde, ali zasad za to ne iznose i dokaze, da su tajni podaci iz elektroničke pošte Johna Podeste, koji je bio direktor kampanje demokratske kandidatkinje Hillary Clinton, procurili iz Moskve.

Sadašnja američka administracija vjeruje da je svrha objave privatne korespondencije demokrata pute WikiLeaksa bila favorizirati Trumpa kako bi pobijedio na izborima. Bijela kuća te je navode shvatila ozbiljno i poduzela je oštre sankcije protiv dviju ruskih obavještajnih služba i protjerala je 35 ruskih diplomata iz SAD-a.

Predsjednik Barack Obama je zatražio izvješće obavještajnih služba o hakiranju podataka i želi da bude objavljeno prije 20. siječnja kada on odlazi s dužnosti. Saslušanja na tu temu predviđena su i u Kongresu. Trump je odbacio i zaključke središnje obavještajne agencije (CIA) kazavši da su tvrdnje o hakiranju iz Moskve objavili isti oni analitičari koji su svojedobno tvrdili da Irak posjeduje oružje za masovno uništenje što se pokazalo netočnim.