TEK ŠTO NIJE OTVORIO

[FOTO] Nova turistička atrakcija u Hrvatskoj: Centar za velike zvijeri u Staroj Sušici

27.04.2021 u 19:46

Bionic
Reading

Centar za velike zvijeri u Staroj Sušici, posvećen vuku, medvjedu i risu, vrijedan 8,2 milijuna kuna, otvorit će svoja vrata posjetiteljima čim to, zbog epidemiološke situacije bude moguće, najavljeno je u utorak tijekom obilaska tog centra.

Kako je priopćeno iz županijske uprave, riječ je o objektu koji je je izgrađen i uređen u okviru projekta "Centar za posjetitelje o velikim zvijerima", partneri u projektu su Primorsko-goranska županija, Javna ustanova “Priroda”, Općina Ravna Gora i Turistička zajednica Gorskog kotara, a sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Europska unija i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije za projekt su osigurali šest milijuna, a Primorsko-goranska županija i Javna ustanova “Priroda” 2,2 milijuna kuna.

Župan Zlatko Komadina rekao je da taj interpretacijski centar ima ulogu prezentacije zaštićenih životinjskih vrsta te stvara dodatni motiv za dolazak izletnika i turista.

"Nastavak je ovo našeg projekta promocije i zaštite, koji je počeo u Centru Beli s bjeloglavim supovima, a sada smo sličan projekt razvili i u zelenom dijelu županije“, rekao je.

Ravnateljica Javne ustanove "Priroda" Irena Jurić rekla je da se na projektu počelo raditi još 2017., a najprije je trebalo je rješavati imovinsko-pravne odnose, zatim izraditi projektnu dokumentaciju.

“Postav centra, zajedno s drugim popratnim sadržajima, kao što su razni suveniri i promotivni filmovi čine cjelinu koja bi trebala brendirati Gorski kotar kao dom sve tri velike europske zvijeri”, rekla je.

  • +26
Centar za velike zvijeri u Staroj Sušici posvećen vuku, medvjedu i risu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Multimedijski postav dočarava stanište velikih zvijeri kroz sva godišnja doba, kombinacijom suvremenih i klasičnih elemenata interpretacije.

Idejni koncept nastao je na temelju knjige “Planiranje i standardi gradnje autohtonih objekata”, a u izvedbi konstrukcije građevine korišteno je isključivo drvo, tradicijski materijal Gorskog kotara.