šapa nad ukrajinom

Nove satelitske snimke: Rusija gomila vojsku u Bjelorusiji; trupe i projektili na 180 kilometara od Kijeva

07.02.2022 u 10:43

Bionic
Reading

Američka tehnološka kompanija Maxar objavila je nove satelitske snimke koje, kako se čini, prikazuju da je Rusija osnažila svoje vojne formacije na nekoliko lokacija u Bjelorusiji. Dok Ukrajina i NATO strahuju od oružanog napada Kremlja na ukrajinski teritorij, spoznaje o raspoređivanju ruske vojske u susjednoj Bjelorusiji dodatan su razlog za brigu, izvještava CNN

Raspoređivanje snaga vjerojatno je povezano s najavljenom vojnom vježbom Rusije i Bjelorusije, čiji je početak planiran za četvrtak. Međutim satelitske fotografije pokazuju i nicanje vojnih kampova u blizini granice s Ukrajinom, stotinama kilometara od lokacija vojnih vježbi.

Rusija opetovano opovrgava da planira napasti Ukrajinu, unatoč masovnom raspoređivanju vojske u regiji. Vjeruje se da je Kremlj kod ukrajinske granice postavio oko 70 posto borbene snage, vojnog kadra i oružja potrebnog za invaziju punog razmjera. Barem tako tvrde dvojica američkih dužnosnika upoznatih s obavještajnim procjenama Washingtona, izvještava CNN.

Satelitske snimke Maxara, snimljene u subotu, poklapaju se s objavama na društvenim mrežama koje prikazuju napredovanje ruskih snaga kroz Bjelorusiju i podizanje poljskih kampova u radijusu od 30-ak kilometara do ukrajinske granice.

Na snimkama se vidi bjelorusko uzletište Luninets, na kojem su raspoređeni ruski borbeni zrakoplovi. Fotografije pokazuju ruski sustav protuzračne obrane S-400 i letjelice Su-25. Rusko ministarstvo obrane objavilo je u subotu videosnimku dolaska zrakoplova u Luninets.

Jedan od bataljuna S-400 došao je u Bjelorusiju iz Kabarovska na istoku Rusije, prešavši više od 9000 kilometara, izvijestila je Zvezda, publikacija ruskog ministarstva obrane.

Ostale Maxarove fotografije pokazuju rusku vojsku na području bjeloruskog grada Rečice, oko 270 kilometara istočno od Luninetsa, nedaleko od sjecišta ruske, bjeloruske i ukrajinske granice. Tamošnje snage čine tenkovi, haubice i pješačka borbena vozila.

Na društvenim medijima pojavile su se snimke ruskih vojnika koji zabavljaju stanovništvo Rečice na glazbeno-scenskom događaju nazvanom 'Dvije nacije, jedna povijest, jedan narod'.

Ruska vojska gomila se i kod Jelska, a ondje su postavljeni projektili kratkog dometa Iskander, dometa oko 400 kilometara, piše CNN. Ukrajinska prijestolnica Kijev udaljena je od Jelska oko 180 kilometara zračne linije.

Podsjetimo, Washington je u nedjelju poručio da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu idućih dana ili tjedana, ali bi se još uvijek mogla odlučiti za diplomatski put umjesto invazije. Jake Sullivan, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, rekao je da bi potencijalna ruska akcija mogla uključivati ​​aneksiju ukrajinske regije Donbas, kibernetičke napade ili sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu.

Iako je Rusija rasporedila više od 100.000 vojnika u blizini granice s Ukrajinom, Moskva tvrdi da ne planira invaziju, ali bi mogla poduzeti neodređenu vojnu akciju ako joj se ne ispune sigurnosni zahtjevi. Među njima je, podsjeća Hina, jamstvo da NATO nikada neće primiti Ukrajinu u članstvo, zahtjev koji su Sjedinjene Države i NATO nazvali neprihvatljivim.