SMIRIVANJE tenzija

Ukrajinski ministar obrane: Ne postoji neposredna prijetnja Rusije

06.02.2022 u 19:51

Bionic
Reading

Ukrajinski ministar obrane Aleksej Reznikov rekao je u intervjuu za talijansku "Repubblicu" da u ovom trenutku ne vidi neposrednu prijetnju od Rusije.

Komentirajući svakodnevne najave zapadnih obavještajnih službi o skorom napadu na Rusiju, Reznikov je rekao da bi se navodna agresija mogla dogoditi prije ili kasnije, ali da nema neposredne opasnosti.

- Prvo su rekli da će to biti u siječnju, sada kažu da je u veljači, a neki kažu da će to biti na proljeće. Nećemo napadati, a ako budemo napadnuti, bit ćemo spremni, rekao je Reznikov, objavio je TASS, a prenosi FoNeT.

Naglasio je da Kijev ne priprema nikakav plan za napad na Krim, Lugansk ili Donjeck.

Nećemo pokrenuti nikakvu ofenzivu. Ukrajinci iz Luganska i Donjecka žive i nećemo ih ugroziti, rekao je Reznikov.

Na pitanje je li moguć susret predsjednika Ukrajine i Rusije Volodimira Zelenskog i Vladimira Putina, rekao je da misli da jest.

- Mislim da je taj susret moguć. Posredovanje je potrebno, ali najvažnije je dobiti jamstva za prekid vatre, rekao je Reznikov, dodajući da je normandijski format dobra platforma, ali da je potrebno doživjeti neke promjene.

Prema njegovim riječima, sastanak Zelenskog i Putina mogao bi se organizirati u Ženevi, Berlinu ili Varšavi, a možda bi se mogao održati i u Istanbulu, s obzirom na to da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ponudio da bude posrednik.