PORUKA IZ IRANA

'Nove sankcije nas ne brinu. Preživjet ćemo mi to'

05.01.2012 u 22:38

Bionic
Reading

Iran je u četvrtak umanjio važnost učinka zapadnih sankcija u vezi s njegovim spornim nuklearnim programom, rekavši kako 'nije zabrinut' nakon objave informacije da je postignut načelni dogovor o zabrani uvoza iranske nafte u EU

'Iran je kadar uzvratiti na takve neprijateljske čine i nimalo nismo zabrinuti zbog tih sankcija. Donijeli smo mjere' unaprijed, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi na tiskovnoj konferenciji u Teheranu, u društvu turskog kolege Ahmeta Davutoglua.

'Preživjeli smo oluju (zapadne sankcije) u ove zadnje 32 godine, pa ćemo preživjeti i ove' nove sankcije, dodao je ministar čija zemlja je optužena, premda to niječe, da želi proizvesti atomsku bombu pod izlikom civilnog nuklearnog programa.

U srijedu su zemlje Europske unije postigle načelan dogovor o zabrani uvoza iranske sirove nafte ako se Teheran ne obveže na suradnju s međunarodnom zajednicom u vezi sa svojim nuklearnim programom.

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe dodaje da bi se ta odluka mogla objaviti 30. siječnja na sjednici ministarskog vijeća, iako su neke europske zemlje, napose Grčka, Italija, Španjolska i Belgija, suzdržane u vezi s tim pitanjem.

Premda tvrde da te sankcije nemaju učinka, iranski čelici su ovih dana pokazali stanovitu razdražljivost zaprijetivši zatvaranjem Hormuškog tjesnaca, strateškog puta za pomorski prijevoz svjetske nafte i zatraživši od SAD-a da ne šalje opet svoje nosače zrakoplova u Perzijski zaljev. Te su nove napetosti potaknule rast cijene nafte na svjetskom tržištu.

Iran je ujedno opetovao da je voljan nastaviti nuklearne pregovore s velesilama iz skupine 5+1 (SAD, Velika Britanija, Rusija, Francuska, Kina i Njemačka).'Turska je najbolje mjesto za održavanje pregovora', istaknuo je Salehi.

Napokon, i Kremlj je rekao da je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom izrazio potporu ruskim naporima za rješavanje nuklearnog pitanja diplomatskim putem.