podignuta optužnica

Nove napetosti između Berlina i Moskve zbog naručenog ubojstva

18.06.2020 u 14:09

Bionic
Reading

Njemački ministar vanjskih poslova u četvrtak je Rusiji zaprijetio sankcijama zbog ubojstva gruzijskog državljanina u Njemačkoj iza kojeg prema tužiteljima stoji Moskva

Savezni tužitelji u Karlsruheu podigli su optužnicu protiv ruskog državljanina Vadima Krasikova zbog osnovane sumnje da je prošle godine usred Berlina smaknuo Gruzijca čečenskog porijekla Zelimkhana Kangoshvilija.Tužitelji tvrde da je ubojstvo naručila ruska vlada.

'Njemačka vlada zadržava mogućnost poduzimanja daljnjih mjera u vezi s ovim slučajem', rekao je šef njemačke diplomacije Heiko Maas tijekom posjeta Beču.

Dodao je da je zbog tog slučaja ruski veleposlanik u Berlinu u četvrtak pozvan na razgovor u njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

Krasikov se usred parka Kleiner Tiergarten u samom središtu Berlina, nedaleko od vladinih institucija i zgrade parlamenta, 29. kolovoza prošle godine na biciklu približio žrtvi te ju ustrijelio.

Kangoshvili je u Njemačkoj čekao na rješenje zahtjeva za političkim azilom. On se od 2000. do 2004. kao pripadnik jedne proislamske milicije borio protiv ruskih snaga, prenose njemački mediji. Također navode da je ubojica Krasikov održavao kontakte s ruskom obavještajnom službom FSB-om.

'Radi se o vrlo ozbiljnom slučaju koji treba pod svaku cijenu biti rasvijetljen pred sudom', rekao je Maas i dodao da su nakon otvaranja istrage o ubojstvu dvojica ruskih diplomata 'zbog nesuradnje' protjerana iz Njemačke.

Taj slučaj dodatno povećava napetosti između Moskve i Berlina koji je nedavno Rusiju optužio da stoji iza hackerskog napada na Bundestag 2015.