sukob interesa

Novaković: Bernardić je javnu funkciju koristio za osobni probitak, Mikulića ćemo tek provjeriti

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 30.10.2019 19:54
  • Objavljeno 30.10.2019 u 19:54
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Davor Bernardić, šef SDP-a, u je sukobu interesa jer je primio skupocjenu stipendiju, zaključilo je danas Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, ali nije odredilo sankcije. Slučaj glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića i njegovo zatajenje imovine Povjerenstvo će tek češljati

Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, gostujući u RTL Danas kazala je kako je u Bernardićevu slučaju nije riječ o donaciji, jer sklopio ugovor o stipendiranju s privatnom poslovnom školom.

'Javnu dužnost je koristio za osobni probitak, on je tu stipendiju dobio kao političar. Ne radi se o daru, sklopljen je poslovni ugovor između njega i poslovne škole. On je po tom ugovoru imao određene obveze. Bit će upitna njegova objektivnost u svakoj drugoj odluci kada će se ticati privatnog obrazovnog sustava. Morat će paziti kad se bude radilo o temama obrazovanja i izuzeti se iz takvih situacija', poručila je Novaković.

Što se tiče Andrije Mikulića, navela je da je njegova imovinska kartica je u redovnoj provjeri.

'Prekontrolirat će se i upariti s podacima koji postoje u zemljišnim knjigama i Poreznoj upravi. Ako se utvrdi nesklad, Povjerenstvo će uputiti zaključak Mikuliću na koji se mora očitovati. Nakon toga će Povjerenstvo odlučivati o pokretanju postupk', kazala je Novaković.

Novi Zakon o sukobu interesa, bivši ministar najavljivao je nakon EU izbora, ali Novaković kaže da bi se tek trebala sastati radna skupina. 

"On je bio predviđen za kraj 2020. godine. Očekujemo da sudjelujemo u izradi tog zakona", kazala je.

Upitana očekuje li smanjenje ovlasti s obzirom na poruke iz Vlade, Novaković kaže da očekuje baš suprotno.

U slučaju premijera Plenkovića, Povjerenstvo se konzultiralo i s međunarodnim institucijama.

''Napisali smo sve što se događalo od ožujka do sada. Osvrnuli smo se i na premijerovu konferenciju za medije. Dobili smo odgovor iz GRECO-a da će to biti raspravljeno na plenarnoj sjednici u Hrvatskoj i da im javljamo svaki daljnji tijek događaja", kazala je Novaković dodajući da nije odustala od slučaja Helsinki koji je još na čekanju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!