KOALICIJA U MEĐIMURJU

Novak za župana, zamjenici Ban-Vlahek i Pavlic

06.04.2017 u 18:00

Bionic
Reading

Zajednički nastup SDP-a, HSS-a, HSU-a, MDS-a i Hrvatskih laburista-stranke rada na predstojećim lokalnim izborima za međimurskog župana i Županijsku skupštinu potvrđen je u četvrtak svečanim potpisivanjem koalicijskog sporazuma u atriju čakovečkog Starog grada

Koalicija SDP-a, HSS-a, HSU-a, Mađimurskog demokratskog saveza (MDS) i Hrvatskih laburista-stranke rada predstavila je platformu "Zajedno ZA Međimurje" i svoje kandidate za obnašanje izvršne funkcije na županijskoj razini.

Kandidat za župana bit će predsjednik županijskog SDP-a i aktualni predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, a kandidati za zamjenike Boška Ban-Vlahek, voditeljica Turističko ureda TZ Grada Čakovca  te Željko Pavlic, predsjednik Međimurskog demokratskog saveza.

Mladen Novak je nakon potpisanog sporazuma istaknuo ključne točke predizbornog programa. Istaknuo je da su plaće u toj županiji 25 posto niže od hrvatskog prosjeka i rekao da su mu cilj plaće na razini državnih, kao i stvaranje uvjeta za razvoj informatičkog sektora i svih proizvodnji utemeljenih na visokim tehnologijama i inovacijma. Najavio je poticaje za tvrtke koje će svojim radnicima osigurati plaću od 1000 eura.

Među razvojnim prioritetima naveo je i poljoprivredu te nedovoljno iskorištene turističke potencijale. Kao ključ budećeg razvoja Međimurja naveo je obrazovanje jer samo 8 posto žitelja najsjevernije županije ima visoku stručnu spremu. "Zajedničkim djelovanjem uvest ćemo jednosmjensku nastavu u sve osnovne i srednje škole," kazao je Novak dodavši kako sustav obrazovanja treba uskladiti s potrebama gospodarstva jer će se samo tako mladi školovati za dobro plaćena radna mjesta, a ne za burzu. 

Želi podići komunalni  standard, te definirati kriterije za primanje socijalne naknadne pripadnika romske nacionalne manjine.

Boška Ban-Vlahek pak je rekla kako svojim znanjem, karakterom i dugogodišnjim iskustvom može dati veliki doprinos za turistički razvoj Međimurja. Smatra da Međimurje ima kapaciteta.

Željko Pavlic je uz poziv "Glave skupa, svi za Međimurje" istaknuo da je snaga u zajedništvu.

Potpisivanju koalicijskog sporazuma prisustvovali su i predsjednici SDP-a Davor Bernardić, HSS-a Krešimir Beljak te HSU-a Silvano Hrelja.