REAKCIJE IZ SVIJETA

'Nova zora': EU predlaže Bidenu novi temeljni ugovor u transatlantskim odnosima

20.01.2021 u 16:57

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel predložio je u srijedu Joeu Bidenu novi temeljni ugovor u odnosima EU-a i SAD-a, a promjenu na čelu Sjedinjenih Država predsjednica Komisije Ursula von der Leyen nazvala je "novom zorom" u međusobnim odnosima.

"Današnji dan je više od tranzicije. Danas je prilika za obnovu naših transatlantskih odnosa, koji su uvelike patili u protekle četiri godine. Tijekom tih godina svijet je postao složeniji, nestabilniji i nepredvidljviji", izjavio je Michel na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u okviru raspravu o budućim odnosima između EU-a i SAD-a.

Iranski predsjednik Hasan Rohani pozvao je u srijedu Bidena da se vrati međunarodnom nuklearnom sporazumu iz 2015. i ukine sankcije koje su osakatile gospodarstvo Islamske Republike.

"Sada je loptica na američkoj polovici terena. Ako se Washington vrati iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015., mi ćemo se također u potpunosti pridržavati odredbi tog pakta", rekao je Rohani u televizijskom prijenosu sastanka vlade.

Kremlj je u srijedu priopćio da je i dalje sklon produljenju bilateralnog sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja sa SAD-om (Novi START) te da će pozdraviti napore za postizanje dogovora koje je obećala nova američka administracija.

  • +2
Joe i Jill Biden Izvor: Profimedia / Autor: CHIP SOMODEVILLA / Getty images / Profimedia

Novi START potpisan 2010. ističe u veljači i njime se ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava, projektila i bombardera koje Rusija i SAD smiju rasporediti.

"Rusija i njezin predsjednik su za očuvanje sporazuma. Ako naši američki kolege pokažu političku volju za očuvanje tog pakta tako da ga produljimo, to je za pozdraviti", rekao je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov.