PAMETNA TEHNOLOGIJA

Nova prometna kamera: Umjetna inteligencija otkrivat će vozače pod utjecajem opijata

23.03.2023 u 11:53

Bionic
Reading

Australski poduzetnici u suradnji sa znanstvenicima i državnim uredom za sigurnost cestovnog prometa razvijaju tehnologiju utemeljenu na umjetnoj inteligenciji koja će u realnom vremenu mjeriti vozačevu pozornost, vrijeme reakcije, kontrolu i određivati razine oštećenja

Koristeći obrasce ponašanja vozača kod prebrze vožnje, obrazaca putanje i bočna kretanja unutar voznih traka, tehnologija je u mogućnosti poslati informacije lokalnim policijskim službenicima kako bi poduzeli daljnje radnje, piše Revija HAK.

Tvrtka Acusensus iz Melbournea, odgovorna za kamere koje detektiraju upotrebu mobilnih telefona, koristi simulator koji prikazuje računalno generirane verzije stvarnih cesta u više australskih gradova kako bi se registriralo ponašanje vozača. Vozači se testiraju u simulatoru pod utjecajem alkohola kako bi se prikupili podaci o njihovim obrascima vožnje.

Podaci tek trebaju biti implementirani u kamere, a sustav će se prvo testirati u prikolici nedaleko od policijskih patrola. Cijeli proces odvijat će se u četiri faze - implementaciju, snimanje, automatiziranu analizu i pregled - kroz brojne kamere, infracrvenu bljeskalicu, leće i sustav filtriranja, a zatim će se uz pomoć umjetne inteligencije otkriti potencijalni vozači pod utjecajem opijata.

Cilj ove tehnologije je značajno smanjenje smrtnih slučajeva koji se pripisuju vozačima pod utjecajem droga ili alkohola. Tvrtka ističe da je od početka primjene kamera za otkrivanje mobilnih telefona u australskoj državi New South Wales došlo do šesterostrukog smanjenja u prijestupima, a za više od petine smanjio se i broj smrtnih slučajeva.