OTVORENO PISMO

Nova pravila zgranula odgojitelje: 'Jesu li djeca samo u školama ili postoje i djeca u vrtiću?'

29.10.2021 u 11:49

Bionic
Reading

Udruga SIDRO - odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću, apelirala je u petak otvorenim pismom na zaštitu zdravlja djece, njihovih obitelji i odgojitelja uslijed 'loše epidemiološke situacije u većini vrtića u Hrvatskoj, a o kojoj se uopće ne govori u javnosti'. Pismo prenosimo u cijelosti

'Svjedoci smo značajnog povećanja zaraze virusom SARS-CoV2, pa trenutno dnevno brojimo i preko 4500 slučajeva. Zašto to spominjemo? Zato što u ovome valu sve više se o govori o povećanju broja zaražene djece s obzirom na prevlast delta soja. Čak mediji prenose podatak kako su u samo jednome danu četvrtina zaraženih bila upravo djeca.

Citiramo izjavu ministra Fuchsa za N1 vijesti (27. listopada 2021.).

'Ukazivali smo da će najvjerojatnije zbog delta soja doći do širenja u učeničkoj populaciji kao što smo u prošlom valu tvrdili da se ne širi unutar škola. Pokazalo se tad da smo bili u pravu jer je udio djece u općoj populaciji pozitivnih bio 0,25 posto. Sad smo prešli 1 posto. Taj rast u tolikoj mjeri nas je iznenadio jer smo u roku od tjedan dana dobili povećanje broja pozitivnih učenika za 100 posto. Od 2.000 prije tjedan dana, sad imamo preko 4.000'.

A mi Vas na to pitamo ministre Fuchs, jesu li djeca samo djeca u školama ili postoje i DJECA U VRTIĆU?!

Imamo dječje vrtiće diljem Hrvatske koji aktivno bilježe covid-19 pozitivnu djecu i zaposlenike. I dok se govori o tome kako djeca, srećom, imaju blage simptome ili su asimptomatska, radi čega neprimjetno prenose zarazu rizičnim skupinama, nasuprot toj činjenici imamo kontradiktorne odluke kojim se grupe više ne šalju u samoizolaciju ako je samo jedno dijete pozitivno. Da, takva su nova pravila, iako su do prije koji tjedan negativni nalazi bili lažno negativni, ponavljali su se brisevi, a djeca su cijelo to vrijeme bila u samoizolaciji. U samoizolacijama otkrivala su se druga pozitivna djeca, nerijetko kao iznenađenje roditeljima, ali i liječnicima zbog nespecifičnosti simptoma ili asimptomatske naravi zaraze.

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Ne treba ni zaboraviti kako je na nacionalnoj razini donijeta odluka o online nastavi za dva dana u sljedećem tjednu upravo zbog povećanja broja pozitivne djece u školama.

Je li u vrtićima došlo do promjene pravila zbog toga što predškolska djeca više ne prenose zarazu?

Je li to posljedica visokog udjela djece koja su preboljela, pa je rizik zanemariv? Odakle takva odluka? Osim toga, pravila nisu ista za sve u Hrvatskoj, pa dok negdje samoizolacije nema, drugdje u samoizolaciji završavaju grupe, čak i cijeli vrtići, negdje odluke donose epidemiolozi, negdje ravnatelji.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Također, otkako traje epidemija u Hrvatskoj izrazito malo ili gotovo ništa ne govori se o odgojiteljima i njihovoj izloženosti virusu, samim time i zarazi. Ne raspravlja se o pojmu bliskog kontakta u vrtiću, trajanju tog kontakta, niti o njegovoj specifičnosti. Djeca se šalju kući s temperaturom, respiratornim i inim simptomima koji su trenutno na „crnoj“ listi, no vrlo su rijetko testirana, osim ako roditelj ne razvije iste simptome. Dakle, većinu vremena odgojitelji ne znaju jesu li njihovi kontakti pozitivni ili ne, radi li se o sezonskoj prehladi ili o covidu19. Nekako se živjelo s tom spoznajom jer na kraju dana vjerujemo procjeni pedijatara/liječnika obiteljske medicine je li dijete potrebno testirati, jer svi ozbiljno shvaćamo epidemiološku situaciju. No sada, kada neki odgojitelj zna da je dijete pozitivno, a djeca kontakti mogu slobodno u vrtić, biti u kontaktu s njim, s drugom djecom kao da se ništa nije dogodilo, javlja se zabrinutost.

  • +19
U Karlovcu povećane gužve na testiranje na covid-19 Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

Doista se trudimo biti odgovorni. Radimo svoj posao najbolje što možemo, balansirajući između epidemioloških mjera, dobrobiti i zaštite mentalnog zdravlja djece, međutim, minimum koji očekujemo jest da sustav zaštiti djecu, njihove obitelji, ali i nas! Koliko odgojitelja ima svoj socijalni život na čekanju, kalkulira druženja, svako malo su na bolovanjima radi respiratornih infekcija kojim su se zarazili na radnome mjestu, maksimalno izbjegavaju rizične članove svoje obitelji zbog čestih i prikrivenih kontakta? Jako puno.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Završit ćemo s mišlju kako nam je jasno da su najveći danak u ovoj pandemiji dali zdravstveni djelatnici koji su na prvoj liniji fronte. No, oni rade s pretpostavkom da pred sobom imaju bolesnog čovjeka, a mi unatoč svemu, bez zaštite i kontrole, čak i kada znamo da su bolesni, u bliskom kontaktu moramo pretpostavljati da su zdravi', navela je u otvorenom pismu udruga SIDRO.