SINTETSKI KANABINOID

Nova opasna droga stigla je u Hrvatsku

07.11.2017 u 13:17

Bionic
Reading

Nova psihoaktivna tvar iz skupine sintetskih kanabinoida pod marketinškim nazivom Blow, koja je u Europi već uzela nekoliko života, stigla je na hrvatsko tržište! Prvi put u nas proizvod Blow zaplijenila je policija na području Osječko-baranjske županije u ljetnim mjesecima, a o čemu je točno riječ, otkriveno je u rujnu

To je spoj iz četvrte generacije sintetskih kanabinoida, inače dizajniranih s ciljem oponašanja učinaka kanabisa, a pronađen je u biljnoj mješavini sadržanoj u crno-žutim plastičnim omotima. Tvar je u Europi pronađena i u proizvodima marketinškog imena Kush, Jocker, Mary Joy te AK-47.

Potvrdila je to Sanja Mikulić, zamjenica ravnatelja Vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe droga, za Slobodnu Dalmaciju,  istaknuvši da je dodatno je zabrinjavajuće to što su nove generacije psihoaktivnih spojeva sve toksičnije.

 Dokazano je da su sintetski kanabinoidi izuzetno toksični i štetni za ljudsku konzumaciju. Diljem Europe bilježi se niz trovanja, od kojih neka čak sa smrtnim ishodom. Simptomi trovanja sintetskim kanabinoidima su ošamućenost, vrtoglavica, ubrzan rad srca, mučnina, povraćanje, bol u prsima, zujanje u ušima, glavobolja, anksioznost, tahikardija i kognitivne teškoće', upozorila je Mikulić.

 

Trenutno je u Europi pod nadzorom 650 novih psihoaktivnih tvari, a u posljednjih sedam godina u Hrvatskoj je otkriveno 105 novih spojeva!

Sintetske droge u Europu uglavnom dolaze iz Kine i Indije, a u Hrvatsku s europskog tržišta budući da su u nekim državama članicama otkrivena postrojenja za tabletiranje i pakiranje proizvoda koji sadrže nove psihoaktivne tvari.

No, dok su se nekada nove droge prodavale uglavnom u specijaliziranim trgovinama, tzv. smart ili head shopovima, kioscima i tobacco shopovima, danas se sve učestalije nabavljaju preko interneta. Doslovno tako stižu na kućni prag.

'Brojni smart/head shopovi imaju svoje internetske stranice te nude online prodaju tzv. osvježivača prostora, ali postoje i brojne specijalizirane stranice koje nude različite nove droge kao istraživačke kemikalije i dodatke prehrani. Dio novih droga može se pronaći i na ilegalnom tržištu droga.

Tijekom posljednje tri godine provedeno je nekoliko koordiniranih akcija u smart shopovima po cijeloj Hrvatskoj u kojima su sudjelovali sanitarni inspektori Ministarstva zdravstva, djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova, Carinske i Porezne uprave Ministarstva financija, što je rezultiralo zatvaranjem većeg dijela navedenih trgovina, kao i pokretanjem prekršajnih postupaka protiv fizičkih i pravnih osoba ', podsjetila je Mikulić.