REVOLUCIJA U DIJAGNOSTICI

Nova metoda otkriva rak u jednoj kapi krvi

16.11.2015 u 15:25

Bionic
Reading

Međunarodni tim znanstvenika razvio je novu metodu dijagnostike koja omogućuje da se analizom RNK u jednoj jedinoj kapi krvi otkrije postojanje raka s točnošću od 96 posto

Prema izviješću predstavljenom u časopisu Cancer Cell u analizi se koristi RNK krvnih pločica trombocita, a tehnika osim postojanja raka također omogućuje otkrivanje njegove vrste i lokacije.

'Mogućnost otkrivanja raka u ranoj fazi od ključnog je značaja. Mi smo istražili kako se nova metoda biopsije krvi može upotrijebiti za otkrivanje raka čime bi invazivno uzimanje uzoraka tkiva kao što je primjerice tkivo pluća, postalo nepotrebno. U svojoj studiji uspjeli smo otkriti gotovo sve oblike raka što dokazuje da biopsije krvi imaju golem potencijal u razvoju ranog otkrivanja raka', rekao je jedan od autora studije Jonas Nilsson s Umeå Universityja.

Trombociti su malene, bezbojne krvne pločice bez jezgre. U litri krvi ima ih od 150–400 milijardi. Nastaju u koštanoj srži, a žive vrlo kratko - od 3 do 5 dana. Imaju veoma važnu ulogu u procesu zgrušavanja krvi.

U novoj studiji tim švedskih, američkih i nizozemskih znanstvenika analizirao je uzroke krvi 283 osobe od kojih je 228 imalo neki oblik raka, a 55 nije imalo nikakve znakove bolesti. Pomoću usporedbi uzoraka RNK profila tim je uspio točno identificirati nazočnost raka u 96 posto slučajeva.

U drugom krugu testiranja istom metodom znanstvenici su uspjeli identificirati izvore tumora pluća, dojke, gušterače, mozga, jetre, debelog crijeva i rektuma s točnošću od 71 posto, što je trenutno rekord. Uspjeli su također sortirati uzorke u podvrste ovisno o molekularnim razlikama u oblicima tumora što može biti jako korisno za izbor metode liječenja.