desetljećima duga suradnja

Nova knjiga tvrdi: Trumpa su Rusi vrbovali prije 40 godina

27.01.2021 u 09:25

Bionic
Reading

Donald Trump još prije 40 godina vrbovan je kao suradnik Rusije, što je rezultiralo desetljećima dugim odnosom, od kojeg su imali koristi i Trump i Rusija, tvrdi se u novoj knjizi autora Craiga Ungera

U knjizi se tvrdi da je Trump nekoliko puta spašavan od bankrota uz pomoć ruskog novca, koji je 80-ih i 90-ih pran preko njegovih nekretnina. Ruskim novcem, teza je u knjizi, građene su i zgrade koje nose njegovo ime, piše Daily Mail.

Navodi se i da ga je 1987. pozvao u Moskvu visoki dužnosnik KGB-a kako bi provjerio lokacije za gradnju hotela u tom gradu, no posjet je zapravo bila dublja priprema Trumpa kako bi Rusi imali utjecaj i naštetili američkoj demokraciji. Kada je kasnije postao predsjednik, trebao se odužiti za sve usluge pa je dao Putinu sve što je on poželio, tvrdi autor knjige.

'Američki kompromat - Kako je KGB vrbovao Donalda Trumpa i vezane priče o seksu, pohlepi, moći i izdaji', nova je knjiga novinara Craiga Ungera, koji iza sebe ima već šest izdanih knjiga, od kojih su neke, poput 'Kuće Bush', 'Kuće Trump' ili 'Kuće Putin', bestseleri.

Unger je o tezama koje iznosi u knjizi razgovarao s nizom izvora na visokim položajima, Sovjetima koji su prebjegli, bivšim agentima CIA-e i FBI-ja, ali i odvjetnicima.

Trump je svoju vezu s Rusima započeo 1976., kada je svoj nekretninski biznis odlučio prebaciti iz Queensa na Manhattan. Tada je jeftino kupio Commodore Hotel koji će kasnije postati Grand Hyatt New York. Kako je za hotel trebao i televizijske prijamnike za sobe, obratio se Semyonu Kislinu, suvlasniku trgovine Joy-Lud Electronics. Kislin, ukrajinski Židov, uz to je u ukrajinskoj Odessi imao trgovinu s voćem i povrćem, a jedan bivši agent KGB-a tvrdi da je Židov koji bi imao takvu trgovinu u to doba morao biti regrutiran za KGB.

U knjizi se spominje i kako je Trump još ranije prodavao stanove pripadnicima ruske mafije, a koja ih je kupovala putem lažnih tvrtki i tako prala novac.